Allokeringschefen och förvaltaren Jonas Olavi tror på en stark börs resten av året. ”Utsikterna goda för julrally i år”, säger han till Dagens PS.

ANNONS

Jonas Olavi, allokeringschef och förvaltare på Alpcot, har gjort sig känd som en stark röst om börsmarknaden både hos media och i sociala medier samt i Podcasten börssnack.

Han berättar för Dagens PS att han tror på ett julrally i år och varför han satsar på halvledare och Kina – samt tipsar om aktierna att köpa på Stockholmsbörsen.

Vad tror du om börsen i december, går vi in i 2022 med positivt eller negativt momentum?

”December månad brukar vara en positiv börsmånad, även om det faktiskt svängt lite på senare år. De händelser marknaden har agerat på med viss oro är Omicron och FED, men vi bör få de första beskeden på vaccinens skyddsförmåga mot Omicron redan nästa vecka och FED:s lite hökaktiga budskap ligger redan i kurserna. Därför är utsikterna goda att vi får se ett litet julrally i år också”, säger Jonas Olavi.

”Den sektor jag är mest positiv till för närvarande är halvledarsektorn och främst de bolag som handhar verktygen till de som tillverkar chipen. Många av dessa bolag, vilket vi dessvärre har ganska få av i Sverige, har gått starkt i år, men bör kunna tilldra sig intresse även nästa år med robusta fundamentala förutsättningar. Utsikterna för lite högre räntor under 2022 gör att banker också kan vara intressanta att titta på”.

”Bland regioner framstår den kinesiska marknaden som en av de mest intressanta inför 2022 utifrån ett vinstöknings- och värderingsperspektiv. Globala aktier väntas öka vinsterna nästa år med 7 procent, liksom exempelvis amerikanska.

”Kinesiska bolagsvinster väntas öka med hela 16 procent, vilket bör tilldra sig ett klart ökat intresse, inte minst eftersom den kinesiska aktiemarknaden är en av de som gått sämst i år och därmed ger ett bättre utgångsläge än exempelvis amerikanska aktier som nära nog befinner sig på all-time-high och med värderingar därefter”, säger Jonas Olavi som är styrelseledamot i Nordic Asia som börsnoteras på Nasdaq First North i december.

ANNONS
ANNONS

”Svenska bolag som jag äger genom globalfonden Alpcot Equities och som jag gärna köper mer i är exempelvis Sinch, Fabege, Truecaller, Bico och Balco för att nämna några.”

Läs även: Kina dominerar trots pandemi och halvledarbrist [Dagens PS]