Dagens PS

Aktier för dig som vill ha del i kryptosektorn

Välj aktier som har exponering mot den växande kryptosektorn, skriver CNBC
Välj aktier som har exponering mot den växande kryptosektorn, skriver CNBC (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 13 okt. 2021Publicerad: 12 okt. 2021

”Kryptobaserade digitala tillgångar kan utgöra en helt ny form av tillgångsklass”, skrev analytiker på Bank of America förra veckan. Här är tolv aktietips för den som vill satsa på kryptosektorn – utan att köpa digital valuta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Första halvan av 2021 översteg investeringarna i digitala tillgångar 17 miljarder dollar, eller ungefär 149 miljarder kronor.

Bitcoin har 1000 miljarder dollar i börsvärde, enligt data från CoinMarketCap. Men det är viktigt att förstå att digitala tillgångar är så mycket mer än bitcoin, skriver CNBC och redogör för analyser från Bank of America (BoFA).

”Det här skapar en ny generation företag som sysslar med digital valutahandel och nya användningsområden som spänner över industrier, inklusive finanssektorn, leverantörskedjor, spel och sociala medier. Och vi ser fortfarande bara början av det”, skriver BoFA:s analytiker.  Här är tolv aktier i företag med exponering mot kryptosektorn.

Finanssektorn

PayPal är en digital plånbok som håller på att istället bli en ”super-app”. Den kommer att vara tillgänglig för en massiv, global konsumentbas.

JPMorgan Chase är en amerikansk bank som på ett tidigt stadium uppfann ett eget digitalt mynt, JPM Coin. Detta använder man för att förenkla transaktioner mellan kunder som använder bankens olika betaltjänster.

Morgan Stanley erbjuder vissa kundsegment inom förvaltningsverksamheten att köpa bitcoin-fonder.

Media

NFT:er är digiatala tillgångar som visar att någon äger ett unikt virtuellt föremål. Mediebolagen har börjat investera i NFT-området, däribland Fox Corporation, iHeartMedia, Disney och Warner Music Group.

”Kombinationen av innehåll, rättighetsbaserade kontrakt och transparent värdeutväxling som tillåter deltagare och ägare att dela på värdetillväxten vid en framtida försäljning har många potentiella tillämpningar för medieföretag”, skriver BoFA.

Energi

Energibolagens verksamhet kan växa i samtidigt med att de digitala tillgångarna gör det. Det är nämligen energikrävande att bekräfta transaktioner i en blockkedja. Särskilt tror BoFA att kärnenergibolagen kommer att tjäna på kryptosektorn. Kärnenergi är enligt BoFA pålitliga nog att förse branschen med energi för att alltid fungera, Aktier inom området är bland annat Exelon, NRG Energy och Vistra.

Serverhallar

Bitcoingrävandet har nästan blivit förbjudet i Kina. Det gör att många som har tjänat pengar på att gräva bitcoin där i stället söker möjligheterna I USA.

”Personer som gräver fram digitala tillgångar migrerar till Nordamerika efter att Kina nära nog förbjudit detta. Serverhallar som är tillgängliga för allmänheten kan se denna nischmarknad som en möjlighet”, skriver analytikerna.

Kinas budgetplanerare släppte nyligen ett dokument där grävande efter kryptovaluta blir förbjudet.

Serverhallar tillhandahåller den datainfrastruktur som krävs för att få all trafik på internet att fungera. BoFA tipsar särskilt om Digital Reality, den största serverhallen med ett brett utbud av tjänster. Digital Reality ligger i den bästa positionen för att kunna kapitalisera på bitcoin-migrationen.

Equinix är en annan liknande tjänsteleverantör. idag driver man sin verksamhet till 37 procent med förnybar energi. Bolaget har målet att 100 procent av energin ska komma från gröna energikällor nästa tioårsperiod.

Läs också:

Sex techaktier med köpläge
Aktier utklassar allt utom kryptovalutor

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS