Dagens PS

Ägarbolagens värderingar på börsen börjar likna en bubbla

börsen
För tionde året i rad har investerings- och investmentbolagen i år en starkare utveckling än Stockholmsbörsen. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 aug. 2021Publicerad: 09 aug. 2021

Nu är det bolag som äger, förvaltar och förvärvar som är heta på börsen. Dessa bolags aktier är rekorddyra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riskkapitalbolaget EQT:s uppgång har i år drivit Stockholmsbörsen mest av alla och bland de tio bolag som drivit börsen mest är även två andra just investmentbolag, Investor och Latour, det skriver Dagens Industri i en analys.

Investerings- och investmentbolagen har i år för det tionde året i rad en starkare utveckling än Stockholmsbörsen. Sektorns andel av det totala börsvärdet har ökat till över 15 procent, det är en tredubbling sedan millennieskiftet. Andelen har inte varit så hög sedan början av 1980-talet då det fanns 30 noterade investmentbolag på Stockholmsbörsen.

De notoriska förvärvarna Addtech, EQT, Indutrade, Investor, Lifco, Lotur, och Sweco har i genomsnitt klättrat med 47 procent i år, detta trots att Sweco har backat. Dessa sju bolag utgör en tiondel av börsen.

Lätt att få höjdskräck

Fastighetsbolagen har i år gjort comeback och deras andel av det totala börsvärdet är drygt 6 procent. Om vi räknar med skogsfastighetsbolagen SCA och Holmen står börsbolagen inom förvärv, förvaltning och ägande för en tredjedel av hela börsens värde.

När sektorer av en viss typ av bolag blir stora snabbt kan det bli en bubbla. Världsekonomin är visserligen på gång efter pandemin, men det är svårt att inte känna höjdskräck, skriver Di.

Substansrabatten är borta

För tio år sedan krävde placerarna en total substansrabatt på 33 procent på de största investmentbolagen på storbolagslistan, Latour, Kinnevik, Bure, Lundbergs, Industrivärlden och Investor. I dag tycker de att dessa sex bolag totalt är värda 11 procent mer än den underliggande substansen.

Investor är det enda bolaget med en liten rabatt, -6 procent, om bolaget räknas bort är premien för de fem återstående bolagen 37 procent.

Fastighetsbolagen betalas över sitt kapital

De senaste åren har fastighetsbolagen betalats över sitt egna kapital. Om de fastighetsbolag som värderas med premie på storbolagslistan, Balder, Castellum, Catena, Fastpartner, Nyfosa, Platzer, Sagax, SBB, Wallenstam, Wihlborgs, läggs ihop med Atrium Ljungberg, Fabege, och Hufvudstaden, som har mindre rabatter, har den totala premien i år ökat till 50 procent. Det är dubbelt så mycket som toppnoteringen från 2014–2015.

Om Sagax räknas bort sjunker premien till 30 procent eftersom Sagax betalas till 310 procent över sin substans.

För de notoriska förvärvarna Addtech, Assa Abloy, Hexagon, Indutrade, Lifco, Nibe och Sweco betalar placerarna i genomsnitt 40 gånger analytikernas vinstprognos för 2022, skriver Di.

Läs mer: 17 av 20 strateger: “Nästa fall på börsen kommer senare i år”

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS