Dagens PS

17 av 20 strateger: "Nästa fall på börsen kommer senare i år"

Nästa fall på börsen
Då kommer nästa fall på börsen – enligt marknadsstrateger i en undersökning av CNBC. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 aug. 2021Publicerad: 08 aug. 2021

17 av 20 marknadsstrateger i en anonym undersökning som CNBC gjort tror att nästa fall på börsen kommer redan under hösten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den amerikanska affärssajten CNBC har gjort en undersökning bland 20 “högprofilerade marknadsstrateger” i USA och Asien som de givit anonymitet och frågat dem en simpel fråga:

Hur länge kommer bullmarknaden att fortsätta att springa innan inflationsoro och covid drar ner den?

17 av 20 svarar att det kommer en utförsäljning senare i år – och de flesta tror det sker förr snarare än senare. Elva av marknadsstrategerna tror det blir ett fall på börsen i september, tre tror det blir i oktober eller november och två tror på december. En svarade “alla ovanstående”.

“Hållits flytande av låga räntor”

Av de tre marknadstrateger som inte tror på börsfall i år är det bara en som tror att vi är i en hållbar bullmarknad som kommer att fortsätta. De andra två tror också på ett börsfall – men först i början av nästa år.

“Marknaderna har hållits flytande av låga räntor, så när Fed börjar att dra tillbaka stimulanserna kan det leda till dåligt humör på obligationsmarknaden följt av dåligt humör på aktiemarknaden”, säger en av strategerna till CNBC.

Det fanns ett konsensus i undersökningen att den stigande deltavarianten av covid-19 är ett stort hot mot ekonomin. Den gör dock också att den amerikanska centralbanken Federal Reserve sannolikt inte kommer att dra ner på stimulanserna den närmaste tiden.

“För att vara tydlig är riskerna fortfarande på nedsidan, och deltavarianten i kombination med övergående inflation … gör att  Fed slipper undan att behöva börja strama åt i närtid”, säger en annan av strategerna till CNBC.

ANNONS

Hälften tror på tapp mellan 5 och 10 procent

När börsen väl faller förutspår hälften av strategerna (10 stycken) att det blir mellan 5 och 10 procent. Sex strateger tror på ett större fall, upp mot 15 procent.

En “liten minoritet” tror enligt CNBC på ett fall på mindre än 5 procent eller mellan 15-20 procent. Ingen av de tillfrågade tror på ett tapp större än 20 procent.

Undersökningen gjordes mellan 26 och 30 juli.

Läs mer: Julhandeln hotad – fraktkris väntar efter översvämningar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS