Slakten fortsätter på börsen för Gautam Adanis konglomerat efter den amerikanska blankarfirman Hindenburgs avslöjande och skakande rapport.

ANNONS

Det där som gällde för bara några dagar sedan, att den indiske affärsmannen Gautam Adani var Asiens rikaste – det kan ni glömma nu.

I takt med att hans imperium faller som ett korthus på börsen, så rasar hans förmögenhet som ett sandslott på Forbes rikemanslista.

Utkastad från Forbes 10-i-topplista

Adani slängdes nyligen ut från den amerikanska affärstidskriftens 10-i-topplista över världens rikaste personer.

Läs mer här: Adani är inte längre en av världens tio rikaste [Dagens PS]

Betänk då att han för bara ungefär en vecka sedan var trea på listan.

Läs mer om det: Världens tredje rikaste under attack: ”Största bluffen” [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Det är blankarfirman Hindenburg Researchs omfattande och avslöjande rapport om korruption, bokföringsbedrägerier, penningtvätt och aktiemanipulation som stuckit hål på ballongen och orsakat blodbadet i Adani-konglomeratets aktier på börsen.

Dagens PS ger dig Hindenburgs rapport om Adani Group

Dagens PS har tidigare berättat om rapporten, som släpptes 24 januari och som du kan ta del av och läsa i sin helhet här.

Läs också artikeln som vi publicerade då: Skrattar bäst som skrattar sist – 670 miljarder upp i rök för Adani [Dagens PS]

Anklagelserna haglar från den New York-baserade blankarfirman mot den indiske industrimannen, som tidigare hyllats för att ha bidragit till att ha lyft sitt hemlands ekonomi genom bland annat stora infrastruktursatsningar.

I dag plågas Adani mer av sorg och vedermödor, oförmögen att stoppa mångmiljardutflödet på börsen där proppen är på väg att helt gå ur företagsgruppen Adani Enterprises marknadsvärde.

ANNONS
ANNONS

När börshandeln avslutades på torsdagen hade 107 miljarder dollar, enligt CNBC, forsat ur Adanis företagsimperium.

Det motsvarar närmast ofattbara drygt 1 100 miljarder kronor.

Aktierna i företagsgruppen rasade totalt sett med 26,7 procent under torsdagen.

Adani jämför blankarfirman med historiske bedragaren Bernie Madoff

Adani tillbakavisar alla anklagelser som riktas mot honom i en 413 sidor tjock skrivelse och menar att Hindenburgs påståenden inte är trovärdiga då företaget har sitt säte på, som han skriver, ”Madoffs of Manhattan”.

”Det är oerhört oroande att uttalandena från en enhet som sitter tusentals mil bort, utan trovärdighet eller etik, har orsakat allvarliga och aldrig tidigare skådade negativa effekter på våra investerare”, skriver Adani.

Dock lyckas han inte lugna investerarna, berättar CNBC.

ANNONS
ANNONS

Det Adani syftar på när han skriver ”Madoffs of Manhattan” är Wall Street-bedragaren Bernie Madoff, som dömdes till 150 års fängelse 2009 för ett av de största bedrägerierna genom tiderna på finansmarknaden.

Madoff lurade till sig över 64 miljarder dollar, knappt 660 miljarder kronor i dagens penningvärde, under 20 års tid genom ett avancerat pyramidspel.

Det skedde genom Madoffs företag som sysslade med investeringsrådgivning.

Bernie Madoff avled i fängelset i Butner, North Carolina, i april 2021 i en ålder av 82 år.

Läs mer om det här: Rekordbedragaren Bernie Madoff död [Dagens PS]