Dagens PS

Akelius snuvad på Academedia-köpet: "Härligt"

Roger Akelius
Roger Akelius har hävt sitt köp i skolkoncernen Academedia efter kritikerstormen och vädjan från Mellby Gård. (Foto: Skärmdump SVT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 feb. 2024Publicerad: 19 feb. 2024

“Det känns härligt. Mindre arbete för mig”, kommenterar fastighetsmiljardären Roger Akelius i Di den från Rune Anderssons Mellby Gård stoppade affären.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyheten om att Roger Akelius kliver in som huvudägare i skolkoncernen Academedia (börskurs) slog ned som en bomb.

Läs mer: Academedia-aktien rasar efter Akelius intåg Dagens PS

Men efter kritikerstormen, särskilt från anställda och investerare – och inte minst efter det smärtsamma raset i Academedia-aktien – bad Mellby Gård, som kontrolleras av industrimiljardären Rune Andersson, i fredags Roger Akelius om att häva affären. På lördagen revs avtalet.

Läs pressmeddelandet: Mellby Gård kvar som största ägare i Academedia Cision.com

Läs även: Roger Akelius vill inte ta Academedia från börsen Dagens PS

Affären var värd nära på 1,7 miljarder

Akelius skulle köpa in sig till nästan 25 procent i Academedia var det tänkt, en affär värd 1,7 miljarder kronor och till en premie på nästan 23 procent.

Hans köp skulle ses som en “donation” till elever och lärare och även om köpet in i skolvärlden nu gått i stöpet är hans ambition att fortsätta utveckla pedagogik och undervisning, skriver han i ett mejlsvar till Dagens industri.

ANNONS

Och även till nyhetsbyrån TT, framgår det på bland annat SvD.se:
“Rune och Johan är mina vänner så svaret var enkelt. Mina ambitioner att utveckla pedagogik står kvar. Men de presenterar jag senare i ett helt annat sammanhang”, skriver Akelius till TT.

ANNONS

Senaste nytt

Skolministern sågade Roger Akelius tankar

Samtidigt dömde bland andra skolminister Lotta Edholm (L) ut Akelius idé om att låta rika föräldrar betala för att ha sina barn i Academedias skolor, helt fel väg att gå”, har Edholm uttalat i Dagens Nyheter.

Han verkar inte helt nedslagen av att nu inte blir “rektor” för Academedia, som någon skribent kallade det syrligt efter beskedet om Akelius intåg i skolvärlden.

Att Rune Andersson och Johan Andersson, den sistnämnda Runes son och vd för Mellby Gård, backar från försäljningen tycks inte komma som någon total överraskning för Akelius:

Roger Akelius: Glad åt att affären nu hävts

“Jag har också läst tidningar”, säger han till Di och konstaterar att det nu blir “mindre arbete” för honom, han utbrister till och med att han är “glad” och att det är “härligt” att investeringen i Academedia havererade.

Intitialt rasade aktiekursen i Academedia med över 15 procent men tappet har sedan dämpats och är just nu 8 procent i aktien, vilket ändå innebär att snudd på en halv miljard kronor av börsvärdet gått upp i rök i skolkoncernen.

ANNONS

Academedias vd: “Inte känts bra alls”

Mellby Gårds vd Johan Andersson lovar i en Di-intervju att Mellby Gård – som gick in i Academedia 2016 – nu stannar kvar somlångsiktig ägare i Academedia.

“Det har inte känts bra alls. Det viktigaste när man gör en affär är att det ska kännas rätt i magen. Man ska kunna sova gott och det ska vara positivt för bolaget och dess anställda”, säger han till Dagens Industri om den nu tillbakadragna försäljningen till Roger Akelius, som han ändå anser är “en stor filantrop” med “ett gott hjärta”.

Läs också Andreas Cervenkas kommentar i Aftonbladet nör det stod klart att Akelius skulle köpa in sig i Academedia, om hur det “blottar den absurda skolmarknaden”.

Börsnoterade Academedia är ett utbildningsföretag med omkring 800 skolor och 100 000 elever.

Räkna med lättnadsrally i Academedia-aktien när Stockholmsbörsen öppnar i dag.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS