Hitta vinnaraktier – leta bland förlustbolag

Uppdaterad: 08 feb. 2021Publicerad: 08 feb. 2021
Hitta vinnaraktier – leta bland förlustbolag
Spotify, med grundaren Daniel Ek vid rodret, har blivit Sveriges största börsbolag trots att bolaget årligen gör miljardförluster. (Foto: TT)

Över tiden är det ju vinsten som styr ett bolags aktie. Åtminstone har det fungerat så genom börshistorien. Nu verkar det som någon ny värderingsnorm har insmugit sig i investerarkretsar.

ANNONS
ANNONS

De nya bolagen, i synnerhet inom teknologi, tycks värderas annorlunda. Annars är det svårt att förklara grafen nedan från investmentbanken Morgan Stanley.

Tredubbling

Under fjolåret rusade kurserna i företag som visar röda siffror i techsektorn i USA med 300 procent.

Det är en minst sagt enorm överavkastning jämfört med indexet för Nasdaq som ”bara” steg 43 procent, och som mestadels innehåller vinstgivande företag.

Spotify minus 5 miljarder

Det fascinerande är att företagen som ingår i Goldman Sachs förlustindexet inte är där på kortvisit. Flertalet har visat förlust sedan börsnoteringen.

Ett exempel är Sveriges för närvarande största noterade börsbolag, Spotify. Bolaget grundades 2006 och har aldrig visat vinst.

I fjol uppgick nettoförlusten till nästan 5 miljarder kronor och bolaget flaggar för en förlust i samma storleksordning för 2021.

Det avskräcker inte investerarna. I fjol dubblades värderingen för Spotify till 500 miljarder kronor.

Källa: Morgan Stanley Wealth Management Källa: Morgan Stanley Wealth Management

Läs mer från Investerardygnet >>

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS