Bonusmiljonerna frysta efter penningtvättsavslöjandet – som skadat den svenska storbanken.

ANNONS

”Penningtvättskrisen har skadat förtroendet för banken. Styrelse och vd vill tydliggöra att alla höga chefer har ett ansvar för att vi klarar att leva upp till regelverken. Därför har banken fryst 2019 års program för rörlig ersättning för bankens senior management. Det handlar om de högsta cheferna, cirka 170 medarbetare”, säger Unni Jerndal, presschef på Swedbank, till Di.se.

Enligt Swedbanks presschef är det cirka 13 miljoner kronor i bonus som nu har frysts för bankens högsta chefer.

Di uppger att notan för den interna utredning som Swedbank tillsatt med anledning av penningtvättsmisstankarna kostat 1,1 miljarder kronor bara under 2019.

I år väntas kostnaden för utredningen bli ytterligare 800 miljoner kronor.

Det var SVT:s Uppdrag granskning som var först ut att avslöja misstankarna om storskalig penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet, en härva som Dagens PS givetvis uppmärksammat i en rad artiklar och som bland annat resulterade i att dåvarande vd:n fick gå, liksom bankens tidigare styrelseordförande som sparkade henne.

ANNONS
ANNONS

Swedbank har under tisdagsmorgonen släppt sin resultatrapport för det fjärde kvartalet. Den visade bland annat att bankens kreditförluster skenar och att utdelningen därför sänks rejält till aktieägarna.