Strax utanför kusten i Norfolk har man hittat ett skeppsvrak, som 340 år sedan fraktade en framtida kung av England. Men bland vrakets skatt upptäcktes något besynnerligt – oöppnade vinflaskor. 

ANNONS

Ett krigsfartyg som lastade 330 personer, inklusive Kung Jakob II av England, gick på grund i maj 1682. Skeppet, som hette HMS Gloucester, blev halvt begravt under havsbotten när det sjönk. Många passagerare överlevde, men man estimerar att mellan 130 och 250 dog.

skatt
Den framtida kunden av England, James Stuart, befann sig på skeppet när det sjönk. (Foto: Wiki Commons)

Framtida kungen vägrade lämna

Kung Jakob II var ännu inte krönt och gick under namnet James Stuart, och hade titeln hertig. Faktum är att det var nära att även han gick under med fartyget, vilket hade kunnat förändra Europas historia på ödesdigra sätt.

Enligt historiker vägrade hertigen till en början att lämna det sjunkande skeppet, eftersom han trodde att det kunde räddas. Han togs därifrån i sista möjliga stund. 

Tragiskt nog fanns protokoll som hävdade att kungligheter måste evakueras innan vanligt folk, och på grund av att Stuart valde att lämna i sista sekund blev tragedin alltså betydligt större än den kunde ha varit. 

Hertigen var den som ansvarade över rutten och hade vetat från början att vägen kunde vara farlig. Trots det skyllde han efteråt på skepparen som därmed fängslades. 

Skatten som sticker ut

skatt
En del av skeppsvraket, HMS Gloucester. (Foto: TT)

Nu har man hittat skeppet strax utanför kusten i Norfolk, 340 år senare. Flera värdefulla och välbehållna artefakter har redan samlats in och konserverats från havsbotten, såsom kläder, skor och navigationsutrustning.

Men förvånansvärt nog har man även hittat något som sällan överlever hundra år på havsbotten – massor av vinflaskor. De flesta vinflaskorna är till och med oöppnade, vilket är särskilt imponerande. 

Flaska från presidentens förfäder

skatt
George Washington och sin familj. (Foto: Wiki Commons)

En av flaskorna pryds av ett sigill med vapen från USA:s första president George Washingtons förfäder, familjen Legge. Detta är samma symbol som utgjorde inspirationen till den amerikanska flaggan.  

ANNONS
ANNONS

En utställning med artefakterna ska öppna nästa vår på Norwich Castle Museum & Art Gallery. 

Läs hela artikeln om skeppsvraket och skatten på CNN Travel.

Läs mer: Historien bakom Sveriges största guldskatt