Dagens PS

Historien bakom Sveriges största guldskatt

guldskatt
Sveriges största guldskatt – Timboholmsskatten. (Foto: Historiska Museet)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 16 juni 2022Publicerad: 16 juni 2022

För ungefär hundra år sedan hittades Sveriges största guldskatt i Timboholm, öster om Skövde. Upptäckten bär på en spännande historia som gett upphov till stora tidningsrubriker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Guldskatten hittades 1904 av fyra arbetare som skulle vara med och ta bort en kulle på Timboholms ägor för att ge plats åt en åker. Under tre stenbumlingar fann de först två kedjor, och nästa dag två guldtackor – en minst sagt förvånande upptäckt.

guldskatt

Vid utgrävningen av Timboholmsskatten. (Foto: Ludwig Ericson, Västergötlands museum)

Nedsmälta romerska mynt

Guldet visade sig sedan vara värt 23-24 karat och drygt sju kilo tungt. Historiker tror att det kommit från romerska guldmynt som sedan smälts ner och gjorts om till ringar och tackor. Färgen på guldet var i en ovanligt varm gyllengul färg.

Ett romerskt guldmynt kunde väga 4,54 gram och troligen består Timboholmsskatten därför av minst 1 500 sådana mynt – en ofantlig summa. En soldat i romerska armén fick bara fem guldmynt om året i lön.      

Folkvandringstiden – Sveriges guldålder

Fyndet består av två stycken guldtackor, två kedjor med spiralringar av guld, och två bastanta guldringar. En av ringarna har öppna ändar, och brukar kallas för en Kolbenarmring. Dessa brukade den översta aristokratin bära på 300- till 500-talen. 

guldskatt

Timboholmsskatten, bestående av 23-24 karat guld. (Foto: Västergötlands museum)

ANNONS

På grund av en stämpel på spiralringarna vet man att guldskatten daterar till den tidsperioden – folkvandringstiden. Just folkvandringstiden klassas ofta som Sveriges guldålder, för att man hittat många fynd i guld från den tiden.

Historiker tror att mynten tog sig från det romerska kejsardömet upp till Skandinavien i form av gåvor och plundringsbyten. Folkvandringstiden präglades av en gåvokultur och föremål skänktes ofta bort i flera led och kunde på så sätt vandra stora avstånd.

Tog tid för männen att få betalt

Arbetarna som hittade skatten fick 20 000 kronor att dela på när de löste in fyndet, vilket idag motsvarar cirka 1 miljon kronor. Men det sägs att det tog ett tag för männen att få betalningen, vilket skapade stor uppståndelse i pressen.

Läs mer om guldet på Historiska Museets hemsida, eller ta dig till museet själv för att ta en titt på skatten med egna ögon. 

Läs också: Världens mest eftertraktade skatt hittat

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS