Den här veckan välkomnar vi jägarvilan. En riktig träningsklassiker som effektivt övar upp benstyrka rumpa och lår och kan utföras varhelst det finns en vägg att luta sig mot. 

ANNONS

Du har garanterat stött på den förut – jägarvila. En lika älskad som hatad övning som alltjämt håller måttet och tillämpas i de flesta träningssammanhang.

Mycket tack vare att den är statisk och inte kräver några andra hjälpmedel än en vägg att luta sig mot. Framförallt aktiverar jägarvila effektivt musklerna i både ben, lår och säte. Med det sagt är det också en övning som kräver både teknik och uthållighet.

Här går vår träningsexpert Therese Westerdahl, personlig tränare och grundare av träningsstudion High Mobility på Östermalm i Stockholm, igenom vad du behöver tänka på.

Jägarvila
Den största utmaningen med jägarvila är att bibehålla vinkeln på 90 grader och hänga kvar så länge det bara går. (Foto: Therese Westerdahl)

Jägarvila – så gör du

Börja med att leta upp en vägg och placera dig sedan med knän och höft i 90-graders vinkel mot den. Tänk på ryggen hela tiden ska pressas mot väggen och  att 90-gradersvinklarna ska hållas under hela övningen.

Spänn samtidigt bålen och håll bröstet högt.

ANNONS
ANNONS

Nu blir din utmaning att sitta kvar så länge som möjligt, utan att göra avkall på hållning eller position. Något som faktiskt kan vara tuffare än du tror.

Vanligt är att dina ben börjar darra av ansträngningen redan efter några sekunder, vilket är att betrakta som ett kvitto på att du kommer åt musklerna.

Utöka och upprepa

Du som vill börja lite mjukare kan med fördel hålla i någonting så att du kan ta dig upp lättare. Vill du istället utmana dig själv, kan du prova att sträcka ut ett ben i taget.

Genom att återkommande tillämpa jägarvila bygger du gradvis upp en bra benstyrka samtidigt som du stärker rumpa och lår.

Det är även en övning som gör gott för din mjölksyreuthållighet. Särskilt om du utökar antalet sekunder för varje gång du upprepar övningen.

På jakt efter en PT? Läs mer om Therese och High Mobility här!

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om träning och hälsa? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Smarta, enkla träningstips utan redskap [Dagens PS]

Läs även: Så många friskvårdsbidrag brann inne 2022 [Dagens PS]