Från antiken till idag har det funnits otaliga berättelser om förlorade skatter från runt om i världen. Många av de har försvunnit spårlöst, ofta på mystiska sätt. Här är några av världens mest kända och ovärderliga förlorade skatter.

ANNONS

Förbundsarken

Förbundsarken är en av världens mest mytomspunna skatter, och som Indiana Jones sökte efter i Jakten på den försvunna skatten. Legenden om Förbundsarken kommer från de bibliska berättelserna om en guldbeslagen träkista som ska ha förvarat lagtavlorna som Moses fick av Gud på berget Sinai. Myten säger att kistan är någonstans i Etiopien, men ingen vet.   

Mytomspunna Förbundsarken. (Foto: Wiki Commons)

Djingis Khans grav

Djingis Khans död är präglad av mysterium. Den store khanen dog sommaren 1227, någonstans längs de övre delarna av Gula floden i Yinchuan. Men den verkliga orsaken till hans död är fortfarande okänd. Enligt legenden hade Djingis Khan önskat att få begravas vid berget Burkhan Khaldun i Mongoliet, men graven markerades inte på något sätt och förmodligen kommer den aldrig att hittas.

förlorade skatter
Placeringen av begravningsplatsen för Djingis Khan har varit föremål för många spekulationer. (Foto: Wiki Commons)

Den förlorade guldgruvan

Den förlorade guldgruvan i Phoenix, Arizona, är en av världens kändaste förlorade guldgruvor. Det sägs att gruvan hittades av en mäktig mexikansk familj på 1800-talet, som höll den gömd under flera år medan de successivt utvann så mycket guld som möjligt. Idag kallas bergen där gruvan ska ligga för “Superstition Mountains”, eftersom de flesta som genom tiderna sökt guldgruvan aldrig kom hem igen.

skatt
De så kallade ”Superstition Mountains”, i Arizona. (Foto: Wiki Commons)

Bärnstensrummet

Bärnstensrummet var en gåva som år 1716 gavs från den preussiske kungen Fredrik Vilhelm I till den ryske tsaren Peter den store. Rummet hade väggar av bärnsten och flyttade på tsarens efterfrågan runt ett tag, tills det till slut hamnade på Katarinapalatset i Tsarskoje Selo. Men under andra världskriget beslagtogs Bärnstensrummet av tyska soldater, och sedan dess har det varit spårlöst försvunnet.

förlorade skatter
Bärnstensrummet 1917, som sedan försvann under andra världskriget. (Foto: Wiki Commons)

Ivan den förskräckliges bibliotek

Ivan den förskräckliges bibliotek sägs ha haft en värdefull samling av 800 anrika böcker. Men det är tyvärr det enda det är, ett rykte. Än idag finns inga bevis på att biblioteket ens fanns. Samlingen ska ha innehållit 142 av Titus Livius volymer om Roms historia och Ciceros De Re Publica. Tänk hur annorlunda historien skulle sett ut om biblioteket hittades.

Ivan den förskräcklige ska ha haft ett av världens mest värdefulla bibliotek. (Foto: Wiki Commons)

Tempelriddarnas skatt

Tempelherreorden var en av Europas första religiösa militärer, och grundades 1119. Tempelriddarna arbetade främst för att stötta Salomons tempel i Jerusalem och följde fasta religiösa regler och en strikt militär kodex. Med tiden blev ordern oerhört rik, och det sägs att deras samlade ägodelar än idag utgör en av världens mest värdefulla skatter – men vart den finns är ett ouppklarat mysterium.

förlorade skatter
Tempelriddarnas skatt är en av världens mest värdefulla skatter som tyvärr aldrig hittats. (Foto: Wiki Commons)

Familjen Romanovs ägg

De ökända Fabergéäggen gjordes på beställning av den ryske tsaren varje år mellan år 1885 och 1917. Äggen anses än idag vara bland det absolut bästa som juvelerarkonsten någonsin skapat. Man estimerar att det tillverkades 70 ägg, men åtta stycken försvann någon gång spårlöst och har ännu inte hittats. Varje ägg är värt miljoner dollar, och de försvunna äggen skulle förmodligen bli värda ännu mer – om de någonsin hittas.

ANNONS
ANNONS
förlorade skatter
Ett av de vackra Fabergéäggen. (Foto: Wiki Commons)

De kungliga juvelerna

Kung Johan av England (1166-1216) älskade att samla på juveler och guld, och hans samling är en av världshistoriens största. Men på väg till ett slott i Newcastle, år 1216, sägs juvelerna ha försvunnit. Än idag vet man inte om de stals av kungens egna män eller om de ligger begravda i träsket där skatten ska ha försvunnit. 

förlorade skatter
Kung Johan av Englands guldskatt är en av historiens mest värdefulla förlorade skatter.

Läs mer om de förlorade skatterna på The Collector.

Läs mer: Vrakets överraskande skatt – oöppna vinflaskor