Sävö i Sörmlands skärgård bor man som bäst. Nu saluförs två fastigheter på Sävö av Nomad Mäkleri. Med både hav och vacker natur inpå knuten är detta ett unikt tillfälle för den som önskar att bli öbo.

ANNONS

Söker man en fastighet på en ö är detta platsen att landa på. Här bjuds man en oslagbar utsikt mot Sävsundet, de kringliggande öarna och vid vackert väder kan man se ända till Landsort.

Sävö ligger i Bälinge skärgård mellan Trosa och Nyköping. Hit tar du dig lättast från Källviks brygga, cirka 10 min bort med egen båt. Självklart når man även ön via Sörmlands skärgårdstrafik.

Överblick Sävö
(Foto: Nomad Mäkleri)

Här råder Lugnet

Huvudhuset som står på Sävö 1:16 är cirka 200 kvadratmeter fördelat på 6 rok. Här finns även ett konstgalleri om cirka 75 kvadratmeter fördelat på tre rum och hall.

På Sävö 1:24 står ett fritidshus på cirka 75 kvadratmeter med 3 rok. Tillsammans finns totalt åtta till nio sovrum, gott om plats för familj och vänner. 

Naturtomten är delvis kuperad och här står över 300 år gamla ekar. Den totala tomtarean för Sävö 1:16 är 5367 kvm och för Sävö 1:24 5909 kvm.

På den egna bryggan mot Sävösundet och de tre altanerna nås man av sol från morgon till kväll. Dagarna här spenderas med sol, bad, båtliv, vandring och fiske, en perfekt plats där lugnet råder för dig som vill bli öbo.

(Foto: Nomad Mäkleri)

Underbart läge

Sävö är sedan 1987 ett naturreservat och här finns vandringsleder, caféer, vandrarhem och muséet på ön – den gamla lotsstationen i Sävsundet,  kan du besöka gratis.

Att promenera exempelvis Sömlandsledens tre kilometer långa sträcka runt ön bjuder på storslagna vyer över både glittrande hav och kulturlandskap med betesvallar, skogsbete och slåtterängar.

Med lite tur kan man under vandringen på ön se älgar som simmar mellan de olika öarna och sälar som tittar upp ur vattnet.

ANNONS
ANNONS
(Foto: Nomad Mäkleri)

Historia från 1200-talet

Sävö är den nordligaste ön i ögruppen Ringsö – Hartsö – Långö – Sävö i Bälinge skärgård mitt emellan Trosa och Nyköping.

Sävö omtalas i Kung Valdemars segelled och har varit bebodd sedan 1200-talet ungefär.  År 1376 köptes den av Bo Jonsson (Grip) och på 1600-talet fanns här försvarsanläggningar, sedan 1600-talet har ön även varit lotsboställe. Sedan 1987 ingår större delen av Sävö i Sävö naturreservat.

(Foto: Nomad Mäkleri)

Läs även: Växande intresse för klassiska träbåtar – yngre ägare tar över [Dagens PS]