Dagens PS

Upptäck Tösse skärgård

tösse skärgård
Här i Tösse skärgård väntar en ostörd övärld. Foto: Wiki Commons
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 20 aug. 2021Publicerad: 20 aug. 2021

För båtälskaren som tröttnat på Stockholms skärgård är vårt tips att i stället satsa på Tösse skärgård. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tösse skärgård ligger i Dalsland, ett av våra minsta landskap men också det landskap som kan stoltsera med flest sjöar. I Dalsbo sjöns nordvästra hörn finns runt 30 öar och ett stort antal att holmar att upptäcka. Naturen är dessutom ostörd och skyddad då öarna fick status som naturreservat 1992. Här finns allt från kala klippor, sandstränder och lövskog. På öarna finns det en hel del vilt, som rådjur och älg, men också ett rikt fågelliv.

skärgård

Tösse skärgård fick 1992 status som naturreservat. (Foto: Wiki Commons)

Sex av de 30 öarna har tidigare varit bebodda och det finns fyra torpställen från 1800-talet bevarade. Det finns också rester från gamla fornborgar här och var och sex gravar från bronsåldern. Den bäst bevarade borgen, Helga Gråkullas borg är belägen på Skällmansberget och är ett populärt utflyktsmål.

Skärgården är lätt åtkomlig för kanot och kajak och här finns flera skyddade vikar och iläggningsplatser. På de större öarna finns vandringsleder och vill man tälta finns det både toaletter och grillplatser.

skärgård

Kanot och kajak är populärt i Tösse skärgård. (Foto: Rolfskärrs stugby)

Starta i söder

Djupet i vår största sjö Vänern varierar. Det gör att sjön kan vara oberäknelig även vid svag vind. Alltså är lä för natten ett måste. Kommer man från söder är Tössebäcken ett bra stopp. Här finns en liten hamn men det går utmärkt att ligga i hela viken som har ett djup på fyra meter.

Norr om Tösse hamn hittar vi Storön och ytterligare norröver Björkö. Båda öarna har ordentliga bryggor, men för den som hellre ligger på svaj finns två bojar i viken mitt emot Björkö. På Storön ska man inte missa det gamla torpet från 1800-talet. Här arbetar den ideella föreningen Öfolket med restaurera torpet  och de tar gärna emot gäster. Föreningen vill visa hur en familj levde för 100 år sedan när försörjningen bestod av fiske och jordbruk.

ANNONS
skärgård

Det gamla torpet på Storön restaueras av föreningen Ö-folket. (Foto: Amåls Motorbåtssällskap)

Vänerns riviera

Fortsatt norröver finns även ordentlig brygga på Åmåls Sandö. Bryggan ägs av Åmåls Motorbåtssällskap men vem som helst är välkommen att lägga till. Det kostar heller inte någonting men de tar tacksamt emot bidrag. Naturen skiljer sig från de andra öarna i skärgården då Sandön är en del av en rullstensås. Här finns också en populär sandstrand som Åmålborna kallar för “Rivieran”.

En sjömil norr om Sandön ligger Svegön. Här är det Åmålsvikens segelsällskap som har hand om anläggningen. Inte heller här tas någon hamnavgift upp, och klubbhuset på ön är öppet för alla. Vid kyligt väder går det bra att värma sig i den vedeldade bastun.

Åmål

Åmål var redan på 1600 talet en viktig handelsplats. (Foto: Wiki Commons)

Från Svegön är det inte långt till Åmål, Dalslands idylliska centralort. Redan på 1600- talet var platsen en viktig handelsort. Det smugglades timmer till Norge och skogsägarna blev rika. För att råda bot på smugglingen bestämde sig då Drottning Kristina helt enkelt för att anlägga en stad.

Tösse skärgård är helt enkelt en perfekt blandning av småstad, natur och båtliv.

Läs hela artikeln om Tösse skärgård här.

ANNONS

Upptäck Stockholms skärgård här

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS