Dagens PS

Vackraste öarna i Stockholms skärgård

Idylliska Stockholms skärgård. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 20 juni 2022Publicerad: 20 juni 2022

Att ta sig runt i Stockholms skärgård kan vara förvirrande, med tanke på den oändliga mängd pittoreska öar som finns. Vi har listat tio av de vackraste öarna i skärgården, allt från populära turistmål till mer okända smultronställen.   

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fjäderholmarna

Till Fjäderholmarna tar det bara drygt 20 minuter med båt att ta sig från stan med Waxholmsbolaget eller Fjäderholmslinjen, vilket gör destinationen till en perfekt dagsutflykt. Åk hit för de badvänliga klipporna och stanna för Fjäderholmarnas krog och de trevliga små butikerna. Du kommer inte ångra dig!

Grinda

På Grinda finns något som passar alla – vackra stränder, klippor, vandrarhem, stugor och till och med camping. För den extra äventyrslystna finns också kajaker att hyra. Tips är att ta dig till Grinda Wärdshus, ett av Stockholms skärgårds vackraste stenhus från 1906. Ta dig hit med Cinderellabåt från Strömma via Vaxholm.

stockholms skärgård

Magiska Grinda. (Foto: Unsplash)

Ingmarsö

Ingmarsö ligger mitt i Stockholms skärgård och erbjuder gäster gott om alternativ beroende på preferenser. Här finns flera restauranger (Ingmarsö krog bland annat) samt möjligheten att hyra cyklar, roddbåtar eller kajaker. Vid den norra bryggan finns en badplats. Hit tar du dig på två timmar med Cinderellabåten från stan. 

Sandhamn

ANNONS

Sandhamn är en av de mest klassiska skärgårdsöarna. Här kryllar det av idylliska gamla fritidshus och hamnen är en mycket populär mötesplats för seglare. På Sandhamn finns det gott om saker att hitta på med familjen såväl som flera mysiga hotell och krogar. Käka gärna på Sands Hotell, Dykarbaren eller värdshuset. Hit tar du dig från Stockholm med en av Cinderellabåtarna på några timmar. 

sandhamn värshus

Foto: Sandhamns Värdshus

Möja

Ön Möja ligger centralt i skärgården och är en av de största öarna i området. Här finns flera mindre byar och hamnar – det är nästan som en egen liten skärgård. Möja ligger ganska långt från Stockholm (tar nästan tre timmar med en av Cinderellabåtarna), så det är en god idé att hyra en stuga eller övernatta på vandrarhem för att maximera vistelsen. Ät gott på den populära krogen Wikströms Fisk och bada bastu i Ostholmen, för en magisk natt du sent kommer att glömma! 

Vaxholm

Idylliska Vaxholm bjuder gäster på flera trevliga restauranger, caféer och butiker. Tips är att både äta och bo på Waxholms Hotell. Här är de gamla skärgårdshusen målade i bleka pasteller och det finns många vackra vandringsleder. Hit kan man ta sig med SL-buss från stan eller med någon av Cinderellabåtarna.

stockholms skärgård

Vaxholm. (Foto: Unsplash)

ANNONS

Finnhamn

Finnhamn är en av skärgårdens mest drömmiga öar. Här finns allt från badvänliga klippor, promenadstigar i naturreservatet och en gårdsbutik där man kan köpa hemlagade delikatesser och grönsaker. Finnhamns krog finns med i White Guide, så passa på att ta dig en måltid där. Vill du uppleva ön från cykeln finns cyklar att hyra till hela familjen. Hit tar du dig med båt på 2,5 timmar från stan, perfekt för en dagsutflykt. 

Blidö

Det sägs att skärgårdsön Blidö inspirerade Tove Janssons Mumindalen, då hon tillbringade somrarna här som barn. Blidö ligger nära fastlandet i Roslagen och bjuder semestrande gäster på vackra badplatser och idylliska promenadstigar. Här finns även vandrarhem med spa för den som är sugen. Åk hit med buss från Stockholm via Norrtälje eller med någon av Blidösundsbolagets båtar. 

stockholms skärgård

Blidö. (Foto: Wiki Commons)

Norröra

Är du ett fan av Saltkråkan måste du ta dig till Norröra, där serien spelades in. Ön ligger mycket nära Furusund, där Astrid Lindgren spenderade sina somrar. Men Norröra är inte bara ett värt besök för nostalgiska vuxna – ön är en riktig skärgårdsidyll där du verkligen kan komma bort från den stressiga vardagen. Res hit med Waxholmsbolaget på 3,5 timmar. 

Nåttarö

ANNONS

Föredrar du sandstränder över klippor är Nåttarö den perfekta destinationen – här finns nämligen skärgårdens största sandstrand. På Nåttarö finns även en schysst krog, tältplats och fina promenadstigar. Ta dig hit från Nynäshamn med Waxholmsbolagets båt.  

Läs om fler öar i Stockholms skärgård på Elle och Visit Skärgården.

Läs mer: Tre lyxiga drömbostäder – smakar det så kostar det 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS