I en tid då allt fler konsumenter tackar nej till äkta läder av etiska skäl växer intresset för skinnimitationer och så kallat veganskt läder. Nu lanserar Oddbird i samarbete med designern Meng Du den veganska väskkollektionen Unwasted, med läder gjort på resterna av druvskal.

ANNONS
Unwasted
Unwasted är den första väskkollektionen gjord på druvläder. (Bild: Design Meng Du)

Läder av druvrester

Varje år produceras närmare 26 miljarder liter vin världen över. Det lämnar 6 miljarder liter rester i av druvskal, kärnor och stjälkar. Något som vinföretaget Oddbird och designern Meng Du utgått från när de skapat Unwasted, den första väskkollektionen tillverkade av druvläder.

I det unika projektet som är ett samarbete mellan vin- och modeindustrin har målet varit att ta till vara överblivna druvskal för att skapa den kommande generationens läder. En produkt som ligger i linje med Oddbirds tidigare innovationer. Då på vinmarknaden.

Som ledande i Sverige på alkohofria viner och först i världen med att lansera naturvin utan alkohol, har Oddbird en tydlig vision om att förändra både vår syn på alkohol och klimatet.

Druvrester från egen produktion

Alla Oddbirds viner produceras av de främsta vingårdarna i Frankrike och Italien och befrias från alkohol med en patenterad metod, som bevarar vinets ursprungliga karaktär.

Tanken med Unwasted är att det veganska lädret ska framställas på druvrester från den egna vinproduktionen.

– För att framtidssäkra vinframställningen experimenterar vi ständigt med att minimera vårt avtryck och optimera hur vi nyttjar resurser. Unwasted ligger i linje med vårt mål att inspirera till en mer medveten livsstil, säger Ylva Nestmark, Brand Director på Oddbird.

Nu består utmaningen i att hitta en partner på tillverkningssidan för att bygga en mer storskalig produktion av lädret som skapats av Planet of the Grapes i södra Frankrike.

Unwasted
Mode, miljötänk och innovation när det är som allra bäst. (Bild: Design Meng Du)

Unwasted Chardonnay och Merlot

I dagsläget sker tillverkningen av lädret för hand. Efter att druvresterna samlats in, soltorkas de och mals det ner till ett fint puder som tillsammans med naturliga ingredienser omvandlas till läder, helt fritt fritt från fossilbaserade plaster.

Själva väskan har tagits fram i samarbete med designern Meng Du, på Parsons School of Design i New York, som tidigare uppmärksammats i Vouge för sin hållbara design.

ANNONS
ANNONS

Under arbetet med kollektionen har Meng Du utgått från tomma mjölkförpackningar och platsdunkar och låtits sig inspireras av deras oregelbundna och buckliga form.

Slutresultatet är en väska i två olika versioner och storlekar: Unwasted Chardonnay och Unwasted Merlot. Båda modellerna finns att beställa via Oddbird redan nu och kommer att produceras on demand.

Läs även: Grönlandsisen smälter snabbt – från botten [Dagens PS]