I november går en unik Rolex Daytona under klubban hos auktionshuset Philips, Hongkong. Det är första gången klockan auktioneras ut och förväntningarna är höga.

ANNONS

1968 Rolex Daytona chronograph lanserades 1965 men slutade produceras redan 1969. Klockan är i gult guld och är en ovanlig variant av den kända klockan Paul Newman gjorde så populär. Av de cirka 2- 3000 exemplar som finns i världen producerades bara knappt 300 i gult guld. Det gör att det här exemplaret sticker ut lite extra. Klockan beskrivs vara i gott skick och förväntningarna om ett högst pris är höga. Auktionshuset räknar med att priset landar mellan 695 000 och 1 210 000 miljoner dollar. Paul Newmans egen klocka såldes på auktion i december 2017 för drygt 15 miljoner dollar och var under en period, världens dyraste klocka.

Daytona
1968 Rolex Daytona I gult guld. Det producerades bara omkring 100 exemplar av modellen. Foto: Phillips

Var inte alltid populär

Rolex Daytona har dock inte alltid varit eftertraktad eller särskilt dyr. I samband med att Paul Newman startade sin racing-karriär, fick han klockan av sin fru, Joanne Woodward. Hon köpte den på Tiffanys i New York för ungefär 300 dollar någon gång i början av 1970-talet. Woodward lät gravera orden ”Drive Carefully, Me”.

Paul Newman var en passionerad racerförare. Han upptäckte sporten då han spelade in filmen Winning, och han kom att delta vid en mängd tävlingar. Han vann flera nationella mästerskap och kom på andra plats i Les Mans 24-timmars lopp. Rolex betalade aldrig honom för att han skulle bära klockan. Han tyckte helt enkelt så mycket om den att han bar den hela tiden, även på film. Klockan skänkte han sedan till sin dotters pojkvän.

Joanne Woodward köpte ytterligare en Rolex-klocka till sin man, modellen 6263 ”Big Red”. Denna gång lät hon gravera klockan med orden ”Drive Slowly, Joanne”. Hon var uppenbarligen inte lika förtjust i racing som sin man.

Läs om Tag Heures nya klocka [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer om 1968 Rolex Daytona här