Det finns mycket att upptäcka i vårt avlånga land. Bergsvandring i Höga Kusten eller promenera på Kalmars kullerstensgator? Här är tio städer du inte bör missa i sommar.

ANNONS

Det är mycket som pekar på att svenskar kommer semestra Sverige i stor utsträckning i år igen. Momondo tipsar om tio svenska sommarstäder.

Visby, Gotland

Hemester Semester 2020 Sverige
Visby och Gotland är ett måste för många på semestern. (Foto: TT)

Visby passar hela familjen och är ett måste för många på semester. Strosa runt på Visbys kullerstensbelagda gator eller vandra längs ringmuren. I Visby finns mängder av mysiga restauranger och butiker. Missa inte välbevarade Kruttornet.

Kalmar, Småland

Hemester 2020 Semester Sverige
I Kalmar kan du njuta av någon av alla restauranger eller besöka Kalmar Slott. (Foto: Pixabay)

Kalmar är en av världens äldsta städer med en mysig och historisk stadskärna. Njut av sommaren på någon av uteserveringarna eller promenera på gator med kullersten och små trähus. Precis intill ligger Kalmar Slott som är en fantastisk upplevelse för både barn och vuxna.

I Sverige finns många vandrings- och cykelleder

Halmstad, Halland

Momondo Hemester Semester 2020
Missa inte någon av havsbaden Steninge eller Haverdal när du besöker Halmstad. (Foto: Pixabay)

Halmstad är en av Hallandskustens pärlor med god mat, kultur, konst och historia. Här finns möjlighet till vandring, cykling och bad. Tylösand är givet att besöka men missa inte havsbaden Steninge eller Haverdal.

Rättvik, Dalarna

ANNONS
ANNONS
Momondo Semester Hemester 2020
Bada i Siljan eller cykla någon av Rättviks alla cykelleder i sommar. (Foto: Wikimedia)

Rättvik ligger i Dalarnas hjärta, vid vackra sjön Siljans strand. Men Rättvik bjuder på mer än så. Här finns ett stort utbud av cykelleder för den aktiva. På Silverhill Stable kan du rida guidade turer i skog, vildmark och byar. Njut av en gårdsfika på bondgården Björgården och klappa får, kalvar, grisar och kaniner.

Valdemarsvik, Östergötland

Semester 2020 Hemester Momondo
Paddla kajak i någon av Valdemarsviks tre skärgårdar. (Foto: Pixabay)

Det är lätt att missa den lilla staden Valdemarsvik. Men det är definitivt en plats att besöka på sommaren med sin närhet till tre vackra skärgårdar. Ute bland alla kobbar och skär kan du vandra, paddla kajak, cykla eller åka på sälsafari. I centrala Valdemarsvik kan du promenera i den vackra småbåtshamnen. Vill du bada finns badplatser som Ekön, Sandgärdet och Grännäs.

Nyköping, Södermanland

Nyköping Semester Hemester 2020
I Nyköping har du nära till skärgården och havet. (Foto: TT)

Nyköping är en pittoresk sommarfavorit med sin närhet till skärgården och havet. I skärgården kan du paddla kajak, åka räkbåt, äta glass i hamnen eller promenera längs lummiga Nyköpingsån. På äventyrsgården Palstorps Hage finns linbanor, klätternät, balansstockar, leklada och massa djur.

Världens högsta kustlinje

Örnsköldsvik, Ångermanland

Höga Kusten Semester Hemester 2020
Med sin närhet till Höga Kusten är Örnsköldsvik en bra utgångspunkt på semestern. (Foto: Wikimedia)

Örnsköldsvik är en strålande utgångspunkt för Höga Kusten. Höga Kusten är världens högsta kustlinje med massor av äventyr. Här finns djupa skogar, älvdalar och den dramatiska kusten. Gå bergsvandring på Skuleberget med vidunderliga utsikter. Du kan vandra, paddla kanot eller åka lift upp på berget.

Strömstad, Bohuslän

ANNONS
ANNONS
Strömstad Semester 2020 Hemester
Besök Rökeriet i Strömstad och ät rökt fisk och skaldjur. (Foto: TT)

Utanför Strömstad ligger Kosterhavets nationalpark som är Sveriges enda marina nationalpark. Här kan du fiska krabbor, besöka Naturum Kosterhavet eller snorkla på en av snorkellederna. Skaldjur är ett måste i Strömstad och på Rökeriet i Strömstad kan du beställa färskt tillagade skaldjursrätter samt köpa färsk fisk och skaldjur rökta i deras kök.

Småstadskänsla när den är som bäst

Ystad, Skåne

Ystad Semester 2020 Hemester
Ystads gamla stadsdel har färgglada hus och butiker. (Foto: Wikimedia)

Ystad upplevs bäst på sommaren med närhet till både Malmö och Österlen. Ystad är småstadskänsla när den är som bäst. Den gamla stadsdelen har små färgglada hus, butiker och torget med Sankta Maria-kyrkan som är en härligt pittoresk upplevelse. Det finns flera badplatser kring Ystad och ett av Skånes vackraste naturområden – Christinehofs Ekopark.

Karlshamn, Blekinge

Karlshamn Semester Hemester 2020
Karlshamn har, förutom en vacker stadskärna, vackert landskap och fina stränder. (Foto: Wikimedia)

Karlshamn har en vacker skärgård. Här kan du hoppa på en av kustbåtarna som tar dig ut till valfri ö. Du kan även stanna på båten och ta del av utsikten. I Karlshamn hittar du ett underbart landskap med små fiskehus och många fina stränder. Tjärö är ett perfekt utflyktsmål som passar hela familjen.

Läs även: Tågluffa i Bergslagen [Dagens PS]