Dagens PS

Stockholms Bränneri och Brutes lanserar Jinquette

stockholms bränneri
Stockholms Bränneri och Brutes lanserar Jinquette, gin som blandats med äppelcider. Foto: Danger Österlin
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 15 okt. 2021Publicerad: 15 okt. 2021

Stockholms Bränneri fortsätter sitt samarbete med Brutes och lanserar en ny smak av gin och äpple.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholms Bränneri och Brutes fortsätter förra årets samarbete med en ny variant av den gemensamma produkten Ginquette. Bokstaven “g” har i år bytts mot “j” och den nya drycken heter alltså Jinquette.

Jinquette består av Stocholms Bränneris Dry gin som infuserats med pressrester av äpplen från Brutes ciderproduktion. Nytt för i år är att äpplena fått sällskap av plommon och svarta vinbär.

” Det känns fantastiskt att vår fruktkross som blivit över från ciderproduktionen, som normalt sett skickas iväg och blir biogas, nu kan bli en sån stor del i en ny produkt, säger Tobias Eriksson en av grundarna på Brutes. Efter ciderproduktionen finns en del must, syra och beska kvar i restprodukterna, och nu kan vi ta vara på även detta med hjälp av alkoholen i ginen från Stockholms Bränneri. Även den cider vi har blandat ut Jinquetten med har egentligen varit restvolymer”.

Brutes

Äpplena fått sällskap av plommon och svarta vinbär. Foto: Danger Österlin

Hållbara samarbeten

Både Brutes och Stockholms Bränneri arbetar mycket med hållbarhet. I samarbete med andra producenter och kreatörer försöker man minska svinn och samtidigt skapa nya produkter. Stockholms Bränneri gör bland annat lingonsylt i samarbete med Petrus bageri. Den egna handspriten som numera är världsberömd är gjord på rester från ginproduktionen.

Men hur smakar kombinationen äppelcider och gin egentligen?  Ungefär så här menar Stockholms Bränneri:

“Jinquette har en tydlig, djup karaktär men av äpplen ihop med enbär och en underliggande bärighet. En liten mängd socker är tillsatt för att få fram äppeltonerna på bästa vis men de har ändå valt att låta en del syra finnas kvar i den färdiga produkten”

ANNONS

Stockholms Bränneri tycker även att Jinquette ska drickas som den är med is. Grundaren Anna Wikners föredrar Jinquette med tonic men rekommenderar även att blanda en coctial med akvavit.

Jinquette släpps den 20e oktober i Systembolagets beställningssortiment med möjlighet att beställa den till landets alla butiker.

Jinquette, 22% 500 ml artikelnummer 5391102 

Livsmedlen du blir smartare av

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS