Dagens PS

SP80 kan slå hastighetsrekord i segling – 80 knop

SP80
SP80 kan bli världens snabbaste segelbåt. (foto: SP80)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 11 dec. 2023Publicerad: 22 apr. 2022

Det kan vara världens snabbaste segelbåt. Med hjälp av ett segel utformat som en drake ska SP80 slå tidigare rekord, hoppas tre teknikstudenter. Fartyget ska kunna nå 80 knop – motsvarande 150 km/h.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Benoît Gaudiot, Mayeul van den Broek och Xavier Lepercq heter båtens designers, som alla studerar på det tekniska universitetet EPLF i Schweiz.

Båten har de arbetat med ända sedan 2018. Då bestämde de sig för att försöka slå hastighetsrekord i segling. Den hittills snabbaste seglatsen genomfördes i en Vesta Snailrocket 2012. Då seglade dansken Paul Larsen i 64,45 knop, det vill säga cirka 121 km/h.

Experimenten med SP80 har filmats

Efter flera måanders programmeringsarbete och test i lufttunnlar vill studenterna i Schweiz nu utmana Larsen, skriver tidningen Baadmagasinet.

Två personer behöver bemanna SP80

Med den kevlarförstörkta farkosten kommer SP80, som är sju meter lång, att dras fram av en drake. För att köra båten ska man vara fast spänd med bälte och iförd hjälm.

”Mycket tidigt i vår proess stod det klart att det inte går att vara ensam ombord om säkerheeten ska kunna garnteras vid 80 knop”, säger Benoît Gaudiot, som kommer att vara ”förstepilot” när båten testas.

ANNONS

Det kommer att dröja till nästa år innan båten sjösätts. Först sommaren 2023 ska båtens designers försöka sätta nytt rekord i havet utanför Sydfrankrike, med den schweiziska urmakarfirman Richard Mille som huvudsponsor.

Läs också:

Häftigaste segelyachten till salu just nu
Segla Americas Cup-vinnare – klassisk yacht från 1930

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS