Dagens PS

SMHI varnar för laviner – sportlovet hotas

smhi
(Foto: Paul Kleiven/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 03 mars 2023Publicerad: 03 mars 2023

SMHI går ut med en varning om att ett snöoväder är på väg, som kan orsaka ruggig vind, kraftigt snöfall och laviner i de svenska fjällen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är sportlovstider och många passar på att resa till de svenska fjällen för att åka skidor.

Men nu utfärdar SMHI orangea och gula varningar för laviner och kraftig vind och snö i de svenska fjällen. Det kan bli riktigt ruggigt och kallt.

Värst är det i Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen.

MISSA INTE: Inredning från 00-talet – hetare än någonsin

Varnar för laviner

Enligt SMHI:s beräkningar väntas vinden på fjället bli ”mycket hård” – med uppemot 15 till 20 meter per sekund med ett snöfall eller täta snöbyar på 15 till 20 centimeter.

Naturvårdsverket har utfärdat en orange varning för betydande lavinfara i södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen.

Det gäller att vara extra försiktig och ta det varligt. Man behöver också ha i åtanke att det vid en olycka kan det vara svårt för räddningstjänsten att ta sig fram när vinden är så kraftig.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Skidanläggningar stänger backar och liftar

Snöovädret gör att skidanläggningarna på dessa platser tvingas stänga flera liftar och backar, däribland Skistar. Skidanläggningen stänger flera toppliftar och stolliftar i sina anläggningar.

“Det är främst i Åre och Vemdalen som ligger i vädervarningsområdet och det är framför allt liftar i stängda och utsatta lägen som påverkas”, säger Niclas Sjögren Berg, operationellchef vid Skistar, till Aftonbladet.

Däremot finns det inte någon möjlighet för den som redan köpt liftkort att få sina pengar tillbaka på grund av vädret. Det går heller inte att köpa liftkort till ett billigare pris hos Skistar.

“Det finns ett regelverk som vi anpassar oss efter kring hur vi gör vid dålig väder. I det här fallet kommer gäster att kunna åka skidor, om än genom lite färre liftar”, säger Niclas Sjögren Berg.

Om du kan – stanna hemma

Trafikverket varnar för att vädret kan orsaka olyckor, och höjer beredskapen inför helgen.

“Mitt starka råd är att följa väderleksrapporten och ta det säkra före det osäkra. Det kraftiga vädret påverkar sikten och stark vind kan även ta tag i takboxar och driva fordon av vägen”, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket, till Aftonbladet.

Svenska fjällräddares riksorganisation råder den som kan att stanna hemma i stället för att ge sig ut i fjällen. En kraftig vind av detta slag kan försämra sikten, vilket gör att man riskerar att köra vilse.

Läs även: Kung över fjället i Åreskutans vackraste hus

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS