Rökning förbjuds i fransk skidort

Uppdaterad: 23 dec. 2022Publicerad: 23 dec. 2022
Les Gets i franska alperna är den första skidorten i Europa som förbjudit rökning
Les Gets i franska alperna är den första skidorten i Europa som förbjudit rökning. (Foto: Unsplash)

Nu i december blev den lilla skidorten Les Gets i franska alperna den första i Europa att förbjuda rökning.

ANNONS
ANNONS

Den 17 december öppnade skidanläggningarna i franska Les Gets och blev då den första europeiska skidorten att förbjuda rökning inom hela sitt område, det rapporterar CNN.

Hittade 3 000 cigarettfimpar

Skidortens nya kampanjslogan lyder, enligt CNN: “Les Gets, territorium utan cigarettfimpar”.

“Det har gått år sedan vi började dela ut gratis fick-askkoppar och det förändrade inte någonting hur många cigarettfimpar vi hittade i slutet av skidsäsongen”, säger Benjamin Mugnier, marknadsdirektör på Les Gets skidort, till CNN.

Han berättar att de i våras hade en städdag med 100 volontärer och hittade 3 000 cigarettfimpar efter att de letat igenom backarna.

ANNONS
ANNONS

Poliser kommer patrullera

Benjamin Mugnier är säker på att det finns fler fimpar som de ännu inte har hittat. Det var efter städningen i våras han bestämde sig för att föreslå ett rökförbud.

Les Gets kommunpolis kommer att genomföra patrullering vid sidan av pisterna och de som ertappas med att röka kan få böter.

Många röker i Frankrike

I andra delar av världen finns det redan skidorter som inte tillåter rökning, exempelvis i Kanada, Nya Zealand och i Japan.

Cirka 32 procent av alla vuxna i Frankrike mellan 18 och 75 år identifierar sig som rökare, enligt uppgifter från det franska hälsoministeriet.

Svårt men nödvändigt beslut

Benjamin Mugnier säger att beslutet att Les Gets ska bli rökfritt var svårt men nödvändigt. Rökförbudet gäller inte bara dem som besöker skidorten på vintern utan gäller året om.

Fem utsedda rökzoner har inrättats högst upp i liftarna. Enligt ett pressmeddelande kommer alla cigarettfimpar som samlas in återvinnas för energianvändning.

De flesta gäster gillar förbudet

Les Gets hoppas att de ska starta en ny trend inom besöksnäringen, som tar hand om jorden, men det finns farhågor om att vissa besökare kommer avboka sina resor.

Enligt Benjamin Mugnier var det inte några problem när de första skidgästerna informerades om rökförbudet, majoriteten uttryckte sitt stöd för förbudet, även rökarna.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Se upp i backen – nu blir skidorterna ännu dyrare

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.