Under måndagen har SMHI utfärdat flera klass 1-varningar. Det handlar om allt från regn och blåst till risk för skogsbränder.

ANNONS

Enligt SMHI kan vi vänta oss kraftiga regnskurar i Stockholm, Uppsala och Södermanlands län i veckan. Skurarna kan ske på mycket kort tid och lär därför bli problematiska. Det blåser också kraftigt över Östersjön. Blåsigast är det kring Ålands hav, med vindbyar på upp mot nära 20 meter per sekund.

Sommarvärmen slut

Samtidigt nalkas kyligare temperaturer runt om i landet. “Den närmaste tiden bjuder på väder närmare det normala för årstiden”, säger meteorologen Emelie Karlsson. “Vi får ostadigt väder med stora lokala variationer och temperaturer som sjunker från 30-strecket ner mot 20 grader, och kanske 15 grader när det regnar.” 

Inte bara regn och blåst

Men det handlar inte bara om regn och blåst. SMHI varnar nu också för skogsbränder på flera håll i landet. Det gäller främst Gotland, Stockholms län, norra Jämtlands län, Västerbottens län och Norrbottens kustland. Det råder dessutom vattenbrist i grundvattenmagasin i stora delar av Götaland, östra Svealand och sydöstra Norrland.

De lila partierna visar områden med brandrisk, de gula visar klass 1-varningar för besvärligt väder och de blåa partierna visar risk för mycket besvärligt väder.

smhi
Källa: SMHI 2 augusti 2021

Läs mer om väderförhållandena på SMHI.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Stora översvämningar i Bohuslän – Dagens PS