Dagens PS

Släck törsten och boosta ditt humör

Trött av solen? Drick mer vatten! (Foto: TT)
Wilma Nordström
Wilma Nordström
Uppdaterad: 21 juni 2021Publicerad: 09 juni 2021

Vatten är livsnödvändigt och under varma dagar är det extra viktigt att vara noggrann med vätskebalansen. För litet intag av vatten kan leda till att din fysiska och mentala prestation försämras, menar Healthline.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter en varm dag med strålande sol känns kroppen ofta utpumpad och svag. Allt blir en kraftansträngning, både för kropp och knopp, som ett resultat av för lågt vätskeintag.

Vanligtvis rekommenderas minst två liter vatten om dagen, men gärna ännu mer vid högre temperaturer. Uttorkning kan ge märkbar effekt om du förlorar så lite som 2% av kroppens vätska.

För hjärnan, humöret och tarmarnas skull

Vid uttorkning eller för lågt intag av vatten får både kropp och knopp lida. Hjärnans funktioner försämras, såsom koncentrationen och minnet, även huvudvärk och migrän är vanliga symptom. Många andra studier har även visat att mild uttorkning kan påverka humöret negativt.

Att träna på sommaren är svårt för vissa, och en mild uttorkning kan vara boven i dramat. Rent fysiskt kan låga vätskenivåer leda till förändrad kroppstemperatur, minskad motivation och ökad trötthet, vilket gör träningen mycket svårare, både fysiskt och mentalt.

En annan otrevlig effekt av dåligt vattendrickande är tarmarnas försämrade förmåga att fungera som de ska. Förstoppning är inte en ovanlig åkomma under varma perioder och låga vätskenivåer i kroppen.

Se till att dricka ordentligt med vatten om du vill ha en rapp hjärna och en energifylld kropp. Det kommer både din omgivning och kropp att tacka dig för.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS