Dagens PS

Sju klassiska klockor för både kvinnor och män

Klassiska och tidlösa klockor för både kvinnor och män. Alla har de en historia att berätta. (Foto: Christian Wiediger, Unsplash)
Klassiska och tidlösa klockor för både kvinnor och män. Alla har de en historia att berätta. (Foto: Christian Wiediger, Unsplash)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 04 aug. 2020Publicerad: 03 aug. 2020

Redaktionen listar sju ikoniska klassiker i klockvärlden som passar kvinnor likväl som män. Förutom klassisk design står de för något. Alla har de på något sätt varit delaktiga i och påverkat trender. Förutom hantverk och kvalitet är det en historia som varje ägare bär med sig på handleden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oavsett prisnivå har de gemensamt att de är tidlösa modeller med en design som åldras med stil och värdighet.

1. Omega Speedmaster, tidlös klassiker som alltid är rätt

Omegas Speedmaster designades 1957 speciellt för de växande motorsporttrenderna. Men när NASA testade marknadens då ledande kronografer i syfte att utrusta sin rymdpersonal med en pålitlig klocka var Omega Speedmaster den enda som tickade med korrekt tid efter alla omfattande tester.

Omega, speedmaster, icon,

Omega Speedmaster har producerats med nästan identiskt utseende ända sedan 1957. En klassiker som fungerar lika bra på en manlig som en kvinnlig handled. (Foto: Jose Carrasco, Unsplash)

Omega Speedmaster blev den första klockan på månen då Buzz Aldrin klev ur månlandaren som andra människa någonsin den 21 juli 1969.

Omega, Speedmaster, woman, female,

Speedmaster for ladies. Lika vacker på en kvinnlig handled. (Foto: www.fratellowatches.com)

Omega Speedmaster har producerats med nästan identiskt utseende ända sedan dess. En klassiker som fungerar lika bra på en manlig som en kvinnlig handled.

2. Audemars Piguet Royal Oak, klockan som räddade en hel industri

ANNONS

Audemars Piguet insåg att man inte kunde konkurrera med quartzklockorna som under 70-talet dominerade marknaden. I stället gjorde man tvärtom, man skapade sig ett eget segment där hantverk, historia och kvalitet var det viktigaste. Och så marknadsförde man den mot en kapitalstark målgrupp som hade råd. Det blev marknadens första moderna lyxsportklocka.

Royal Oak, Klassisk klocka,

Den designades av formgivarnestorn Gerald Genta och tog marknaden med storm efter lanseringen på Baselmässan 1972. (Foto: www.fratellowatches.com)

Den designades av formgivarnestorn Gerald Genta och tog marknaden med storm efter lanseringen på Baselmässan 1972. Inga kostnader sparades i produktionen, och prislappen blev därefter. I dag är den allmänt erkänd som klockan som räddade en hel bransch.

Med den integrerade stållänken, relativt tilltagna storleken och 8-kantiga glasringen blev det snabbt en succé trots det höga priset. Det blev referensen och inspiration åt mängder av konkurrenter i branschen. Från en manligt hård design har det med tiden designats flera fina kvinnliga modeller. Läs mer på Fratello Watches.

Royal Oak, klassisk klocka, tidlös stil

I dag finns det även ett stort utbud av klassiskt kvinnliga modeller i sortimentet. (Foto: www.fratellowatches.com)

3. Jaeger-LeCoultre Reverso, klassisk innovation

Jaeger-LeCoultres Reverso var från början tänkt som en renodlad sportklocka med möjligheten att skydda boetten genom att vända den. Faktiskt framför allt designad för hästpolo.

Ryktet säger att brittiska officerare i Indien som fördrev sin fritid med hästpolomatcher fick glaset spräckt på sina armbandsur under spelet. Den schweiziske klockkonnässören César de Trey såg lösningen med en boett som kan vändas in mot handleden så att det ömtåliga glaset skyddades mot stötar.

ANNONS
Reverso, klassisk klocka, design, tidlös

César de Trey såg lösningen med en boett som kan vändas in mot handleden så att det ömtåliga glaset skyddades mot stötar. (Foto: www.fratellowatches.com)

En prototyp togs fram hos boettmakeriet Jaeger SA och därefter började tillverkningen. Med tiden fick kungligheter och kändisar upp ögonen för modellen som i dag ses mer som kostymklocka och gör sig även mycket bra på en kvinnlig handled med den utpräglade art deco-formgivningen. Här hittar ni de senaste modellerna.

Reverso, klassisk, kostymklocka,

Det finns många modeller av Reverso som passar både kvinnor och män. Tidlös design när den är som bäst. (Foto: www.fratellowatches.com)

4. Swatch, från investment bankers till studenter

Bland alla dessa klassiker kan det se märkligt ut att slänga in en plastklocka för några hundralappar? Faktum är att denna plastklocka är den enskilt största anledningen till att många av de klassiska klockorna ovan överhuvudtaget säljs i dag.

Swatch, räddare klockindustrin, klassisk klocka

I början av 1980-talet räddade Swatch hela den schweiziska klockindustrin. Det var den enda klocka som kunde svara upp mot de asiatiska quartztillverkarna.

I början av 1980-talet räddade Swatch hela den schweiziska klockindustrin. Det var den enda klocka som kunde svara upp mot de asiatiska quartztillverkare som höll på att ta över hela marknaden. Med ikonisk design och smart marknadsföring slog man tillbaka hotet.

I dag är det både coolt, klassiskt och ”alltid rätt” att matcha klädseln men en Swatch. (Foto: Pixabay)

ANNONS

Första modellen från Swatch kom 1983. En modell som sedan dess har varit ett självklart inslag i klockindustrin och burits på handleder av såväl investment bankers som studenter. I dag är det både coolt, klassiskt och ”alltid rätt” att matcha den övriga klädseln med en Swatch på handleden.

5. Cartier Tank, klassiker med stort K

Cartier är kanske främst kända för sina smycken men har genom åren varit en viktig aktör även inom klockindustrin. Den kanske mest ikoniska modellen från företaget är Tank, en rektangulär kostymklocka som skapades redan 1917 av Louis Cartier.

Inspirationen till formgivningen sägs komma från de brittiska Mark IV-stridsvagnar som rullade in över skyttegravarna för att befria Frankrike från de tyska trupperna. 1918 ska Cartier ha överräckt det allra första exemplaret till den amerikanske generalen John Pershing, och modellen fick på så sätt bästa möjliga lansering.

Klassisk Cartier Tank

1918 ska Cartier ha överräckt det allra första exemplaret till den amerikanske generalen John Pershing, och modellen fick på så sätt bästa möjliga lansering. (Foto: Louise Mornaud, Unsplash)

Diskret men lyxig, elegant och tidlös. Med en design från 1917 är Cartier Tank inte bara en av de äldsta modeller som finns kvar i produktion. Det är även en av de tidigaste exemplen på ett armbandsur, eftersom de flesta män tidigare bar ett fickur i en västficka.

Cartier Tank, klassisk klocka, vintage, kostymut

Klassisk vintageklocka när det är som bäst. Begagnatmarknaden för kvalitesklockor är stor och du kan hitta en modell som matchar din prislapp. (Foto: www.chrono24.com)

Mängder av modeller av Cartier Tank har designats och den passar lika bra till fritid som till kostym eller långklänning. På Chrono24 hittar du bra begagnade Cartier Tank.

ANNONS

6. Rolex Submariner

Rolex kanske mest ikoniska klocka är Submariner, en dykarklocka som designades på 1950-talet. Submarinern har tillsammans med Omega Seamaster varit referensen och grunden till mer eller mindre alla dykarklockor sedan dess.

Rolex Submariner, klassisk kvalitet, tidlös

Ikonen som blev stilbildare för alla efterföljande dykarklockor. (Foto: Pixabay)

Den första generationen av Submariner från 1950-talet hade en boettstorlek på 37 mm. De var försedda med plexiglas och hade en vattentäthet till 200 meter.

Den kanske mest kända versionen kallas ”Big Crown” på grund av den större krona som skulle göra det enklare att vrida upp klockan även med dykarhandskar. Detta var den modell som Sean Connery bar under de första Bondfilmerna och som hjälpt till att skapa den kultstatus den har i dag.

Rolex, Submariner, kvinnor

En grön Submariner kan vara de snyggaste smycke man kan ha. (Foto: www.hautetime.com)

De passar lika gärna på en sportig kvinnlig handled. Över tid har måttet ökat till nuvarande versionen på 40mm. Läs denna inspirerande artikel om Submariner på Haute Time.

7. Patek Philippe – ingen lista utan en Patek

ANNONS

Få klockmodeller har haft större inflytande på hur en ”klassisk kostymklocka” ska se ut än Patek Philippes Calatrava-serie. Redan 1932 satte man en norm av rund tavla, stick-index och dauphinevisare som sedan har blivit vanliga inslag bland branschens kostymklockor.

Patek Philippe, Calatrava

Om ni får tag på den här modellen så är det en nästan kassaskåpssäker investering. (Foto: Ateliertemus.com)

Med sin guldboett passar den till i stort sett allt. Tack vare sina 37 mm passar den till kostym lika gärna som på en kvinnas handled. En tidlös design som alltid kommer stå sig.

Flera klassiker hittar du på Atelier Tempus.

Läs mer: Dagens PS: Världens dyraste klockor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS