Dagens PS

Så vann Leonardo DiCaprio kampen om filmsuccén Wolf of Wall Street

Dagens PS möter Jordan Belfort, den före detta aktiehustlern, som Leonardo DiCaprio spelar i filmsuccén The Wolf of Wallstreet. (Foto: (Foto: Paramount Pictures/Dagens PS)
Mats Hedberg
Mats Hedberg
Uppdaterad: 05 sep. 2022Publicerad: 05 sep. 2022

Bakom succéfilmen The Wolf of Wall Street stod ett intensivt budkrig mellan två av filmbranschens två största – Leonardo DiCaprio och Brad Pitt. Det handlade om vem som skulle köpa bokens filmrättigheter från den då dömde och fängslade aktiehustlern Jordan Belfort – The Wolf of Wall Street.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det riskerade att bli ett evighetskrig mellan dessa två superstjärnor som både förälskat sig i denna mörka komedi och responderade med automatiska budhöjningar på den andres bud.

Ändå tills Leonardo DiCaprio kom med det vinnande draget. Något som Jordan Belfort berättar för Dagens PS om.

Osminkad bild av oseriös aktieförsäljning

Både filmen och boken blev supersuccéer då omvärlden fick en osminkad bild av hur Jordan Belfort skapade en av Wall Streets grymmaste krängarorganisationer genom bygget av den skrupelfria investmentbanken Stratton Oakmont.

Något han i detalj berättar om vid sin säljutbildning på Cirkus i Stockholm. I den mörka komedin, som boken är, får veta vi hur man körde upp allt från medelklassamerikaner till superrikingar på läktaren när man krängde i stort sett värdelösa aktier – så kallade pennystocks.

En osminkad bild av en oseriös aktiehandel och livsstil där de tjänade hejdlöst med pengar. Jordan Belfort har numera sonat sin brott och enligt egen utsago betalat tillbaka sina skulder. På Cirkus berättade han om sin väg tillbaka från botten. (Foto: Paramount Pictures/Jordan Belfort)

ANNONS

Senaste nytt

Tjänade hejdlöst med pengar

Samtidigt som man knarkade hejdlöst på arbetstid och sanktionerad sex med prostituerade på firmans toa, och ett stort antal andra mer eller mindre osannolika, sjuka och omoraliska beteenden.

ANNONS

Det ger en underhållande och samtidigt mycket beklämmande inblick i hur sjuk finansvärlden kan vara när unga män, och några kvinnor, samlas i ett handlarrum och tjänar hejdlöst med pengar

Leonardo DiCaprio brädade Brad Pitt

”Så när exempelvis Brad Pitt bjöd en viss summa för rättigheterna så återkom Leonardo med att jag bjuder 10 procent mer. Och så där höll det på då filmstjärnorna trumfade över varandra”, berättar Jordan Belfort för Dagens PS, när vi sitter ned i efter att han utbildat svenskar hur man ska sälja enligt temat Alway be closing.

”Men hur gjorde då Leonordo DiCaprio för att bräda Brad?”, frågar jag.

”En lördag ringde han och sa jag har grejjat så Martin Scorsese regisserar. Då bestämde jag mig.”

”Hur mycket pengar fick du?”

”Det blev cirka 4,1 miljoner dollar i ett första skede. Men pengarna fick jag inte behålla, utan de gick till myndigheterna. Sedan kom det mer pengar när filmen blev en succé och boken sålde extremt bra.”

Jordan Belfort berättar att han var mycket inblandade i inspelningen av filmen.

ANNONS

”Allt är helt korrekt återgivit. Det var viktigt för mig.

Varenda sekvens och dialog har hänt på riktigt

Jordan Belfort var bakom lås och bom 22 månader. Låt vara i ett så kallat minimum security-prison. Där satt han i en cell tillsammans med en person – Tommy Chong – som var avgörande för tillkomsten av både boken.

Tommy Chong var den ena halvan av den på 1970- och -80-talet mycket populära komikerduon Cheech & Chong – som helt fokuserade pubertala knarkskämt, primärt kring marijuana.

”Även om vi hade både butler och massör så är det tufft att vara inlåst. Så på kvällarna brukade roa oss att berätta historier om våra liv för varandra. Och Tommy brukade rulla omkring på cellgolvet tokgarvandes, när jag berättade om mitt liv.

När han sedan förstod att jag inte ljög, utan att varenda ord var sant. Så tyckte han jag skulle skriva en bok.”

Första utkast – ”This sucks”

Men när han började skriva och visade första utkasten för Tommy Chong så konstaterade han med sin karakteristiskt trötta knarkarröst med mexikansk brytning:

ANNONS

”Hey man this sucks!”

Jordan Belfort insåg att han hade rätt och bestämde sig för att lära sig att skriva, och skaffade snabbt två förebilder. Tom Wolfe och Hunter S Thompson vars böcker ”Fåfängans Fyrverkeri” och ”Las Vegas: en grym resa till hjärtat av den amerikanska drömmen” fick bli förebilderna.

Jordan Belfort berättade att han studerade dessa författare i minsta detalj och sedan skrev The Wolf of Wall Street detaljinspirerat av de två mästerförfattarna.

Narcissistisk jänkarstil

Dagen när vi ses kör Jordan Belfort på Cirkus i Stockholm i hur man blir en skicklig säljare i bästa amerikansk stil.

Jordan Belfort på Cirkus. Lite tveeggat var han marknadsförd med filmsuccén Wolf of Wall Street. Många förstod nog inte att han numera har gjort avbön från sitt tidigare liv och, enligt han själv,  enbart arbetar för “att göra gott” (Foto: Dagens PS)

Medryckande, svärandes – många ”fuck” blir det – och i högt tempo, bälgandes energidryck, går han strukturerat igenom hur man blir framgångsrik med sin försäljning.

”Alla kan bli det. Jag kan lära den som vill”, konstaterar han, i narcissistisk jänkarstil. Ja, ni fattar!

ANNONS

Påläst och förberedd

Trots den typiskt amerikanska säljstilen så bjuder han på ett och annat tips som överraskade oss. Det mest påfallande var hur mycket mer påläst och förberedd om kundernas situation han alltid är.

Det är något man kan hoppas den relativt juniora publiken som lockats till Cirkus denna dag tar till sig.

Inspirerande och medryckande föreläsning av Jordan Belfort. Trots den amerikanska säljstilen så fanns det ett och annat bra tips för både säljare och företagare. (Foto: Dagens PS)

Numera helt drogfri

Denne 60-åring verkar inte det minsta trött efter det hårda tempot. Han berättar att han inte knarkat eller krökat på 22 år. ”Jag körde rehab, och tolvstegsprogram, sedan dess har jag inte haft något sug.”

”Hur orkade du knarka och dricka och samtidigt jobba så hårt?”

”Min favoritdrog var Quaaludes (reds anm: En lugnande och muskelavslappande barbiturat). Och när den gick ut ur kroppen blev man direkt klar huvudet och inte särskilt trött.”

ANNONS

Finansmarknaden drivs av en finansiell maffia

När Jordan Belfort berättar att han i dag vill ge tillbaka till samhället blir jag både berörd, och funderar på hur mycket kan en människa ändra sig egentligen.

”Jo i den fasen jag är i mitt liv –handlar det inte längre om att bara tjäna pengar. Jag har blivit rik igen.”

Han är kritisk till hur den amerikanska finansmarknaden fungerar, och anser att det fortfarande pågår lika mycket lurendrejeri på Wall Street som när han höll på som värst. Men att det nu inte sker lika uppenbart.

Jordan Belfort lyfter fram Goldman Sachs och de andra stora investmentbankerna som moderna hustlers.

”Goldman Sachs och de andra investmentbankerna bildar en sorts finansiell maffia. De agerar korrupt och har skapat massiva problem, och kommer undan med det eftersom de tillhör etablissemanget.”

Han understryker dock att det finns många enskilda personer som är etiska.

På tu man hand visar Jordan Belfort upp en delvis annan sida än vad vi fick se på scenen. Han säger sig vilja ge tillbaka och sona för sina tidigare brott. Hur mycket kan man egentligen ändra sin personlighet är en fråga man kan ställa sig. (Foto: Dagens PS)

ANNONS

Mål att lära vanliga människor spöa Wall Street

”Men om du menar allvar med att ge tillbaka. Hur ska det gå till?”

”Jag håller på med en handbok som ska lära vanliga människor hur man kan slå Wall Street. Den kommer Warren Buffet att gilla.” avslutar Jordan Belfort vår intervju.

En dag med Jordan Belfort lämnar mig full av funderingar. The Wolf of Wall Street är onekligen karismatisk, smart och arbetar hårt. Och han har mycket kunskap att förmedla.

Men det är svårt att släppa tanken på om jag mött en fullblodsnarcissist eller inte. Hur ångerfull är han för sitt tidigare tidigare liv? Eller sitter han fast i bilden av sig själv, som han måste fortsätta att delvis hålla vid liv.

För det är en del av upplevelsen Jordan Belfort säljer. Även efter stund på tu man hand där frågorna ger honom möjlighet att skingra en del frågetecken så blir frågorna fortsatt fler än svaren.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mats Hedberg
Mats Hedberg

VD på Dagens PS.

Mats Hedberg
Mats Hedberg

VD på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS