Har du svårt att välja rätt dryck till vilt? Här är några tips du kan tänka på som kan påverka ditt val av dryck.

ANNONS

Viltkött skiljer sig från nötkött då det har en annan smak och sötma som inte kan beskrivas annat än ”vilt”. En vanlig tumregel är att välja låta matens smak mötas med liknande smak i drycken. Med andra ord är det klokt att välja en kraftig dryck till en kraftig råvara och en lättare dryck till en råvara med mildare smak. Här spelar också valet av tillbehör in, då tillbehören kan förhöja en viss smak.

En kraftig råvara

Vilt är vanligen en kraftig råvara, men det är stor skillnad mellan olika djur och på vilket sätt du tillreder köttet. Ju mörkare köttet är i rått tillstånd ju kraftigare det är det. Att grilla eller steka ger än kraftigare smak än kokning, och som tidigare nämnts, tillbehören spelar stor roll. Vilt är som sagt olika kraftigt, ren hjort och rådjur är inte fullt så kraftigt som Älg. Mildast är kött från vildsvin, Sveriges ”nya” vilt. Vildsvinet är det vilt som i dag jagas mest i Sverige. Många föredrar vildsvinets mildare smaker som inte är lika vilt som älgen.

dryck
valet av tillbehör in, då tillbehören kan förhöja en viss smak. Foto: TT

Välj rätt vin

Senseswineclub rekommenderar att möta syra med syra och sötma med sötma. Ett lite kraftigare och mustigare vin passar bra till det vilda köttet.

Älg
Välj en fyllig sangiovese, cabernet sauvignon, merlot eller en mogen syrah.

Ren
Till ren passar en syrah eller barolo från Pimonte.

ANNONS
ANNONS

Hjort
Köttet från hjort kräver ett vin med mycket tanniner. Välj en italienare från chianti eller brunello.

Rådjur
Till rådjurssadeln passar ett stramare vin med mycket syra. Barolo eller brunello är ett bra val. Här kan du leta efter druvorna nebbiolo, sangiovese eller corvina.

Vildsvin
Vildsvinets smak är inte lika kraftig som annat vilt. Då passar ett lättare vin pinot noir eller merlot.

Inte bara rött vin till vilt

Du behöver däremot inte alltid välja ett rött vin. En kraftig sémillon eller chardonney fungerar utmärkt till en rätt med kraftig smak. Väljer du rökt viltkött och serverar det mes söta tillbehör, välj en riesling eller pinot gris. Charkuterier eller husmanskost på vilt? Ett bättre alternativ än vin är öl och en kryddig snaps.

Och slutligen, vill du inte dricka alkohol ska du välja cider på äpple eller päron då frukt och bär passar väl ihop med det vilda köttet.

Läs mer om vin här

ANNONS
ANNONS

Läs om mer om vilt |[Dagens PS]