Det finns många fördelar med att äta vilt kött, både för din hälsa, men också för miljön. Köttet från våra vilda djur är helt enkelt nyttigare än annat kött, och har även en minimal klimatpåverkan. Vi förklarar varför.

ANNONS

Debatten om kött är het och väcker känslor hos många. Inte så konstigt egentligen då det vi stoppar i oss är en central del av våra liv.  Många väljer att till exempel att helt avstå från kött. Eller så väljer man helt enkelt att bli ferinarian, det vill säga att man väljer bort allt kött ur sin kost- utom viltkött.

När du kan köpa och äta färskt viltkött på restaurang styrs av vilka tider de olika viltslagen jagas. I Sverige jagas de flesta viltslag bara några månader under hösten/vintern. När du får jaga varierar från län till län. Ett undantag är vildsvin som får jagas året om. I mitten av augusti dyker det första viltet upp och då startar bockjakten på rådjur. Därefter startar jakten på gräsänder och ripa, och i oktober kan nästan alla viltslag jagas.

WWF rankar svenskt viltkött högt på listan i sin köttguide. Man menar att svenskt viltkött har minimal klimatpåverkan då utsläppen kopplade till jakt är själva aktiviteten och inte köttet. Jägaren kan också själv till välja att gå istället för att använda sig av fordon för att justera sin miljöpåverkan. Att skippa massproducerat kött uppfött under mer eller mindre klimatpåverkande och istället äta vilt kan alltså ge mindre klimatångest.

Ett hälsosamt val

Viltkött är magert och rikt på protein. Det lilla fett som finns är rikt på Omega 3, är fritt från antibiotika, färgämnen, nitrit och andra främmande tillsatser. Vilda djur föds ju fria och lever fria i naturen och väljer själva vad de äter. Viltkött innehåller också högre halt av mineraler än annat kött, speciellt järn och zink. Då viltkött är så magert håller det också längre i frysen. Det är inga problem att ha en rådjursstek i frysen i två till tre år.

Syrlig och mustig smak

Så hur smakar då viltkött? Enligt Svenska Jägareförbundet menar experter att viltkött smakar syrligt, blod, metalliskt samt har en mustig karaktär av jord och skog dessutom med en tydlig svaveldoft. Viltsvinskött anses ha en mildare viltsmak medan älg och tätt följt av hjort har en kraftigare och mer utpräglad viltsmak.

Viltkött kan smaksättas på många olika sätt och det är bara fantasin som sätter gränser för vilken rätt du väljer att laga.

ANNONS
ANNONS

Så lagar du den godaste viltgrytan [Dagens PS]