Sol, kristallklart vatten – och rädsla för att bli attackerad av en haj. Men hur rädd behöver man egentligen vara för en hajattack? Och hur ska man bära sig åt för att minska risken för att skadas eller dödas av en haj?

ANNONS

Det är mycket, mycket högre risk att drunkna än att bli attackerad av en haj. Förra året rapporteras enligt Florida Museum sammanlagt 112 attacker, 73 av dem oprovocerade. I hela världen. Där det bor 8 miljarder människor.

Men det finns förstås en hel del man kan tänka på, om man nu befinner sig i hajvatten. CNN har ställt samman en rad tips och råd för oroliga.

Innan du hoppar i vattnet

Det är hajarnas hem. Hajar bor i havet, och människan är på besök. Och hajar brukar försöka undvika människor. Det är bäst att alltid ta för givet att man kan stöta på en haj, oavsett tid eller plats.

Undvik flodmynningar. Där trivs tjurhajar, och de utgör tillsammans med vithaj och tigerhaj störst risk för människor. Det är också bra att undvika djupare kanaler mellan strandlinje och sandbankar.

Fiske = större risk för haj

Om det pågår fiske i någon form ska du undvika att hoppa i.

”Det spelar ingen roll om det är yrkesfiske eller nöjesfiske, det slängs i mycket material och död fisk, fiskdelar eller fiskrens blir bete för hajar”, säger Richard Peirce, författare och hajexpert, till CNN.

Undvik också simturer i gryning och skymning. Hajattack på människa är ofta fråga om rena misstag när hajarna tar fel på dem och bytesdjur. För människor är inte byten, nämligen. Hajar äter inte folk.

Läs på om området

Chris Lowe, som är professor i marinbiologi och chef för Shark Lab på California State University, säger enligt CNN att det är viktigt att läsa på ordentligt innan man hoppar i havet. Och ta hjälp av badvakter.

ANNONS
ANNONS

”Jag rekommenderar människor att åka till stränder som har badvakter”, säger han. ”Det är mycket säkrare.”

Undvik smycken och annat som kan skina som en fisk. Och lita på din magkänsla: Känns det osäkert, bada inte.

Så överlever du attack av en haj – eller undviker den
Var medveten om din omgivning, och ta reda på allt du kan om vattnet innan du hoppar i. Här kollar en surfare läget på Manly Beach, Sydney. Foto: TT

Om en haj är i närheten…

…ska du inte få panik och börja plaska. Hajar har inga händer, så om de blir nyfikna undersöker de med munnen.

”Det är därför vi ofta ser undersökande bett som inte leder till döden och ibland inte ens till allvarliga skador”, säger Richard Peirce till CNN. ”Om du börjar simma och plaska i väg är det nästan som att bjuda in hajen att ta ett undersökande bett eller attackera.”

Titta hajen i ögonen. Släpp inte ögonkontakten. Hajar attackerar ur bakhåll. Håll hajen framför dig, och rör dig sakta mot tryggheten, land eller båt.

Spela inte död!

Om du skulle ha sådan otur att du är en av de mycket få som faktiskt utsätts för en hajattack – spela inte död! Slå, sparka, försvara dig, och försök skrämma bort hajen. Men tänk på var du siktar. Det där med att slå till en haj på nosen är rätt farligt. Det är väldigt nära munnen.

Så överlever du attack av en haj – eller undviker den
Råkar du på en stor vithaj i attackläge är chansen att du klarar dig oskadd väldigt liten. Foto: TT

Det är bättre att sikta på gälarna, säger Richard Peirce.

”Gälarna är väldigt känsliga – att ge en haj en smäll på gälarna är inte en dum idé.”

ANNONS
ANNONS

Stor vithaj – liten chans

Backa undan långsamt när du kan. Försök att inte plaska runt.

”Du måste försöka hålla ögonen på djuret och väldigt sakta och försiktigt försöka att simma baklänges och komma till grunt vatten”, säger Peirce.

Allt listat ovan hjälper – men om en stor haj attackerar har du inte stor chans att komma undan oskadd.

”Om en stor vithaj är i fullt attackläge finns det inte mycket du kan göra”, säger Richard Peirce till CNN.

Läs även: Rea på lyxkryssningar – billigare än flyg och hotell [Dagens PS]

Läs även: De tio mest populära resmålen 2022 [Dagens PS]