Rolex och Patek – tecken på att marknaden vänder

Uppdaterad: 09 sep. 2022Publicerad: 09 sep. 2022
Rolex och Patek – tecken på att marknaden vänder
Marknaden för andrahands lyxklockor som Rolex och Patek Philippe (bilden) visar tecken på att stabiliseras efter sommarens ras. Foto: TT

Priserna för begagnade Rolex och Patek Philippe har åkt berg- och dalbana i år. Nu finns det tecken på att botten är nådd, och att marknaden stabiliseras igen.

ANNONS
ANNONS

Rolex och Patek Philippe är lyxklockorna som varit stabila investeringar tidigare. I år är läget annorlunda, något Dagens PS tidigare rapporterat om. Kryptovalutornas sjunkande värde har direkt påverkan på priserna på lyxklockor.

Bling boom i våras

Priserna för flera av de mest eftertraktade klockorna rasade under våren, efter att ha legat på höga nivåer. Denna “bling boom” knyts till bland annat kryptovalutornas värdeökning under pandemiåren, när nya köpare letar investeringar. I mars var Watchcharts Rolexindex upp 35 procent.

“Det var nästan en euforisk känsla på marknaden”, säger Austen Chu, grundare och vd på Wristcheck enligt Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Rolex-index rasat

Sedan går det alltså nedåt. Som mest sjönk Watchcharts Rolex-index med 5,9 procent i juni. I juli var minskningen 3,5 procent, och i augusti 5,1 procent.

Nu finns tecken på att andrahandsmarknaden för lyxmärkena stabiliseras, enligt Bloomberg.

Index för andrahandspris för Rolex sjönk med 1,84 procent i början av den här månaden, och det är halva takten jämfört med sommarens ras enligt Bloomberg som citerar Watchchart.

Lyxklockorna uppåt igen

Subdial 50 följer prisutvecklingen för de 50 mest sålda lyxklockorna, och där stiger priserna med 1,2 procent under månaden fram till 7 september.

Det avstannande raset tyder på att priserna har nått botten, enligt experter. Tidigare ras beror på att handlare och individer sålde fler klockor – inte på att köparna var rädda, enligt Bloomberg.

Läs även: Därför är en väska från Hermès en bra investering 

Läs även: Rolex slår guld, aktier och fastigheter – bästa investeringen 

ANNONS
ANNONS