Det är inte varje dag en gammal favorit kliver upp ur källarmörkret och återtar sin plats i Stockholms krogliv. Men nu är Shibumi tillbaka – lite kaxigare, lite trängre och precis så överraskande som Perfect Weekends redaktör Viggo Cavling minns det.
Viggo testar Shibumi på Malmskillnadsgatan


Mest läst i kategorin
En gång i tiden drev kocken Sayan Isaksson Stockholms hetaste restaurang. Den hette Esperanto och låg i Balettakademiens lokaler på Östermalm. Den hade två stjärnor i Guide Michelin och lockade till sig landets värsta kroggäster. Hur vet jag detta? Jo, när Björn Frantzéns lilla krog med 23 sittplatser på Klara Norra Kyrkogata 26 fick sin tredje stjärna så drog alla stamgäster dit. Följaktligen finns inte längre Esperanto kvar. (Med matsalen fylld av internationella fine dining-gäster behöver en restauratör inga andra naturliga fiender.)
I samma fastighet drev Isaksson två ytterligare krogar: Råkultur som på sin tid var stans i särklass bästa lunchrestaurang och Shibumi i källaren. Det sista var min favorit i huset. Ni vet, ett sånt där ställe där kockarna i köket får lov att testa nya grejer utan att krögaren blir tokig och gästerna i matsalen går dit för att festa och bli överraskade. Jag blev ingen stamgäst på Shibumi, men jag har flera varma minnen från denna utmärkta asiatiska krog.
Han bygger en miljardkoncern – nu öppnar han nytt i Stockholm
När restaurangkoncernen Urban Italian Group lanserar sitt tredje koncept, Trattoria Giorgio’s.
Sedan dess har Sayan Isaksson inkorporerats i Stureplansgruppens stall av utmärkta kockar som får lov att testa sina vingar i olika lokaler. Det har bland annat skett på Berns och i Nosh & Chow-fastigheten på Norrlandsgatan.
Följaktligen blev jag bara glad av nyheten att Shibumi återuppstår. Först som ett tillfälligt gästspel i gourmet-baren Röda Huset vid Sergels torg, men nu med mer fast adress på Malmskillnadsgatan. Ansvarig för den makalösa förvandlingen av Malmskillnadsgatan och hela området – en av stans värsta gator – är AMF Fastigheters före detta vd Mats Hederos. Hans insats och mod är värda en egen medalj.
Fastighetsutveckling och stadsbyggnad är en verksamhet för sniglar, men plötsligt inser man att det går att skapa liv i något som man alltid uppfattat som dött. Tack Mats!

Och då öppnar vi dörren till en lokal i samma fastighet som takrestaurangen Spesso, två portar från succépuben Kapten Jack. Det är trångt mellan borden och baren med ett gäng sittplatser. Detta är ingen plats för ett känsligt affärsmöte. Men restaurangen funkar bra för mindre personalfester och parmiddagar som passerat den första känsliga Tinder-fasen.
Stämningen accentueras med ihärdigt spelade av tidiga Bruce Springsteen-låtar i högtalarna. (Den försvinner inte ens när spellistans telefon börjar ringa.) Jag har hängt i baren, druckit öl och testat förrätter. Och jag har varit här med min älskade fru Anna och suttit vid ett av de små borden. Personalen är på tårna och kan sin meny. Stämningen är axlarna ned utan att bli alltför familjär.
Blir lite sur av att min sashimi på hamachi (250 kronor) serveras iskall. Tycker att det dödar smaken en aning. Gillar förstås att fisken är tryfferad med svindyr kaviar, men jag tycker att rå fisk ska serveras ljummen. Men jag vet att svenska myndigheter är livrädda för all mat som inte är kylskåpskall.

Jag har även testat en tillfällig sashimi på små räkor som var mer i min smak. Förrätterna på denna krog är dock mer små munsbitar än något annat.
Är du vrålhungrig och trött på iskall fisk är det smartare att beställa grillad mat. Vi tar en Cut of the week och en Catch of the week, alltså en gös (295 kronor) och en gris (295 kronor). Suveränt. Speciellt grisen gör jobbet om du är utsvulten. Gösen serveras helgrillad och är inte helt lätt att baxa loss från sina ben. Men hellre det än en fisk som har samma textur som potatismos.
Godkänt får även husets asiatiska Caesarsallad (95 kronor) och en skål med kimchi (65 kronor). Vi avrundar med att dela på en brödpudding med grädde (100 kronor). Nästa gång tar jag en egen portion. Husets vin, en schysst Riesling gör sitt jobb.
Gillar verkligen retro-porslinet som maten serveras på och de små vinglasen som andas sjuttiotal och Rimini. Mindre förtjusande är att det bara finns en toalett.
Summa summarum så är nya Shibumi en välkommen återkomst på Stockholms kroghimmel. Stjärnan lyser kanske inte lika starkt som förra gången än. Men vid mina två besök har det varit fullsatt bägge gångerna och jag förstår verkligen varför.
Vi listar Stockholms bästa asiatiska krogar
Välkommen till den enda lista asiatiska krogar du behöver i Stockholm! Här hittar du årets högst betygsatta och mest omtalade asiatiska restauranger i Stockholm.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.









