Det blev tre nya stjärnor till Sverige när Guide Michelin avslöjade årets utdelning på måndagskvällen i Odsherred, Danmark. Men ingen ny svensk restaurang tog sig in i den allra heligaste trestjärniga klubben. Samtidigt behåller Köpenhamn sina tre – och sin gastronomiska krona.
Sverige får tre nya Michelinstjärnor – men Köpenhamn regerar fortsatt


Mest läst i kategorin

Signum lyser starkast
Störst jubel utbröt i Mölnlycke, där Restaurang Signum med kocken Thomas Sjögren i spetsen inte bara behöll sin stjärna – utan fick en andra. Dessutom tilldelades restaurangen en grön stjärna för sitt hållbarhetsarbete. Det gör Signum till en av Sveriges mest kompletta toppkrogar just nu.
Det är första gången sedan Aloë fick sin andra stjärna 2020 som en svensk restaurang avancerar till den nivån. Enligt Michelin-inspektörerna levererar Signum “sofistikerad och inspirerad matlagning med tydlig lokal förankring”.
Ny Michelin-stjärna till Stockholm
Stockholm får en ny enstjärnig restaurang i form av ergo., belägen i den gamla Gastrologik-lokalen på Östermalm. Krogen drivs av chefskocken Gustav Leonhardt och hyllas av Michelin för sin “eleganta precision, smakbalans och intima servering”.
Det är en viktig bekräftelse för huvudstaden, som i övrigt fortfarande har bara en restaurang med tre stjärnor – Frantzén.
Källa: Guide Michelin Nordic Countries 2025

Inga nya trestjärniga i hela Norden
Inför galan spekulerades det i om någon av Nordens tvåstjärniga krogar skulle nå hela vägen upp till den tredje stjärnan. Så blev det inte. Frantzén i Stockholm står alltså fortsatt ensam på svensk mark i toppskiktet.
I Danmark behåller Geranium, Noma och Jordnær sina tre stjärnor. Norge har Maaemo i Oslo. Finland står fortfarande helt utan stjärnor på högsta nivån.
Läs även: Svenska kändiskocken trotsar Trump och spränger miljardvallen
Guide Michelin spelar roll – på riktigt
Att få en stjärna är mer än en kulinarisk fjäder i hatten. Det påverkar turismen, omsättningen och hur ett land eller en stad uppfattas internationellt.
En trestjärnig restaurang är inte bara ett matmål – det är ett resmål. Gäster flyger in för att äta. Sover på hotell. Shoppar. Bokar bord på fler restauranger. Och ja, jämför man Stockholm med Köpenhamn är skillnaden tydlig: Danmark har tre gånger så många trestjärniga krogar.
Det är dags för Sverige att ta upp kampen på allvar.

Krönika: Därför behöver Stockholm fler trestjärniga krogar
Stockholm halkar efter, i Norden leder Köpenhamn. Det är dags att tala klarspråk: Sverige behöver fler trestjärniga krogar. På riktigt.
Läs även: Fredagskrönikan: Sluta förfölj landets krögare
Sveriges nya stjärnor 2025
Tvåstjärniga (ny):
– Signum, Mölnlycke (även Green Star)
Enstjärniga (ny):
– ergo., Stockholm
Trestjärniga (oförändrat):
– Frantzén, Stockholm

Fredagskrönikan: restaurang Riche, Lou Lou och jakten på den perfekta upplevelsen
Att gå på restaurang handlar om så mycket mer än vad som ligger på tallriken. Det är mötena, energin i lokalen och känslan av att vara sedd som gör detta beroendeframkallande.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.