Dagens PS

Nej till dricks – därför är britterna så snåla

dricks
I Storbritannien snålar många in på dricks – men kan trenden vara påväg att vända? (Foto: Pexels, Unsplash).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 30 aug. 2023Publicerad: 30 aug. 2023

Måste man lämna dricks? Frågan har blivit allt mer aktuell i flera länder men i Storbritannien är många redan eniga om att det inte behövs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige finns varken lagar eller förordningar som säger att vi måste lämna dricks. Lönerna regleras genom kollektivavtal och därför är det frivilligt att lämna några kronor extra till servitören efter ett besök på krogen.

I tider av ekonomisk oro, när många måste vända på slantarna, dricksar vi också mindre, något som Dagens PS tidigare skrivit om.

Inte minst har detta märkts av i USA, där det varit vanligt att dricksa på kaféer, restauranger eller vid taxiresor. Under det senaste året har två tredjedelar av amerikanerna utvecklat en negativ syn på dricks, enligt en undersökning av Bankrate. 2019 lämnade 77 procent av amerikanarna dricks, i år ligger siffran på 65 procent.

Storbritannien väljer bort dricks

I Storbritannien, däremot, finns en kultur av att inte lämna dricks.

Ibland har kunderna inte ens möjlighet till det. I stället kan en extra avgift diskret läggas på notan. Däremot kan den som inte är nöjd med maten eller tjänsten avstå från att betala den extra avgiften.

Är man nöjd med besöket hos frisören, middagen på restaurangen eller servicen på hotellet kan man ge några pund extra i dricks – om man vill.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Därför vill inte britterna dricksa

Det finns tillfällen då britter aldrig skulle lämna dricks, skriver CNBC. Det handlar om kaféer, affärer eller pubar.

Den största anledningen till att britterna väljer bort dricksen är att lönerna inom tjänstesektorn är högre i Storbritannien än i exemplevis USA.

Det finns också vissa kulturella skillnader.

Att prata om pengar anses som dåligt uppförande i Storbritannien, och att ge pengar till människor gör många britter obekväma.

Men en ny trend växer fram i landet: allt fler verksamheter uppmanar kunderna att lämna dricks. Frågan är om britterna, som historisk haft ett rykte om sig att vara snåla, kan acceptera detta.

Läs även:

Därför snålar vi in på dricks

Lista: Så vet du hur mycket dricks du ska betala

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS