Hade du tänkt åka på fotbolls-VM i Qatar om Sverige tar sig dit? Risken är stor att du blir utan hotell – det är nämligen redan fullbokat i hela landet, enligt Associated Press. 

ANNONS

Fotbolls-VM 2022 i Qatar har varit kraftigt omdebatterat ända sedan landet blev tilldelat mästerskapet, bland annat på grund av de misstänkt ha mutat sig till mästerskapet, att det spelas i en skållhet öken och tusentals döda migrantarbetare i och kring arenabyggena.

Detta till trots – många fotbollsfans vill ändå åka och ser världens största idrottsevenemang, som bara äger rum vart fjärde år. Men när biljetterna släpps i januari är risken att de får en chock, rapporterar Associated Press (länk till Bloomberg).

Utsålt hela fotbolls-VM

Det kommer nämligen bli otroligt svårt att hitta någonstans att bo i landet – Qatar ser redan utsålt ut, enligt AP. Nyhetsbyrån skriver att de letat ordentligt, och bara hittat ett enda ledigt hotellrum i landet under hela fotbolls-VM.

”Om ett lag är kvalificerat så är det nu som folk försöker hitta boende. Och för tillfället finns det ingenting”, säger Ronan Evain, verkställande direktör för gruppen Football Supporters Europe, till AP.

Det allra mesta är uppbokat av arrangörerna, delvis för att undvika priskrig men framför allt för att säkra boende för lagen, sponsorer, media och Fifa.

Flyga in och flyga ut?

AP har pressat Qatar’s Supreme Committee i veckor för att få svar på hur många hotell som kommer finnas för fotbollsfansen. De uppger att bara 90 000 rum kommer att erbjudas allmänheten via en hemsida – det är ungefär lika många fotbollsfans som åkte enbart från USA till senaste fotbolls-VM i Ryssland, enligt AP.

Samtidigt har arrangörerna sagt att de förväntar sig 1,2 miljoner besökare, baserat på tidigare mästerskap. Risken är att många fans får nöja sig med ett väldigt kort besök i landet.

ANNONS
ANNONS

”Det blir lite av ett dystopiskt VM om stadion kunde vara var som helst i världen … mitt i öknen och sedan flyger du bara in och ut”, säger Ronan Evain på Football Supporters Europe.

Läs även: ”Sportswashing” – företag tvättar varumärket med fotbolls-EM [Dagens PS]