Det är Affärsvärlden som berättar att Nordea nu på uppdrag av svenska staten försöker hitta nya, långsiktiga ägare i SAS, som hukar under ett tufft sparpaket som DagensPS tidigare berättat om.

ANNONS

Dessutom har flygbolaget höga löner och flera pensionsåtaganden.

Staten äger 17,1 procent av aktierna i flygbolaget, som enligt AFV är värda drygt 1 miljard kronor.

Nu kikar ett investerarkonsortium på statens aktier i SAS men har svårt att få finansieringen att gå ihop, enligt artikeln. det handlar enligt AFV om ett mindre antal privata investerare som nu uppges vara intresserade att ta över statens ägarandel i SAS.

”Minst två investerare är på, men de behöver ytterligare några partners för att få ihop finansieringen för att ta över hela posten”, uppger en källa med insyn i processen för Affärsvärlden.

I februari i år deklarerade näringsminister Mikael Damberg i en intervju med TT att staten inte ser sig som en långsiktig ägare i SAS.

”Det finns ett bemyndigande från riksdagen att sälja SAS och jag har varit tydlig med att staten inte är en långsiktig ägare av SAS”, sa Damberg.

Staten har tidigare minskat sitt ägande i flygbolaget; det är nu fritt fram för staten att avyttra fler aktier i SAS – eller rent av hela ägarposten alltså.

Även norska staten har tidigare sålt av andelar i SAS och kan nu vara på väg att sälja av hela sitt aktiebestånd i flygbolaget, precis som svenska staten. Enligt AFV:s källa ”finns ytterligare en storägare som vill sälja aktier, och att det förmodligen är den norska staten. Norska staten äger 11,4 procent av aktierna, värda drygt 700 miljoner kronor”, framgår det.

Regeringen vill varken bekräfta eller dementera Affärsvärldens uppgifter om att staten – enligt tidningens källa – är på väg att sälja sin ägarandel i flygbolaget till ett konsortium.

ANNONS
ANNONS

”Det finns inget nytt att meddela. Staten är ingen långsiktig ägare, men avyttring ska ske på ett ansvarsfullt sätt med hänsyn tagen till bolaget och marknadsförutsättningarna”, säger Daniel Ferreira, pressekreterare hos närings- och innovationsminister Mikael Damberg, till tidningen.

MISSA INTE: SAS dubblar sparpaket [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: SAS ber om ursäkt för kaoset [DagensPS.se] >