”Att resa är status för många svenskar. Det syns inte minst i sociala medier där semesterbilderna duggar tätt. Och allra högst i kurs hos svenskarna står paradisöar med fantastiska stränder och turkost vatten”, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig för Ticket Privatresor, i ett pressmeddelande.

ANNONS

I sommar åker rekordmånga svenskar utomlands och bokningarna ökar med 11 procent, enligt färsk statistik från Ticket Privatresor.

En del av reseupplevelsen är att berätta för vänner och bekanta om sin resa och lägga ut bilder i sociala medier.

26 procent av svenskarna i Tickets Sifo-undersökning uppger att exotiska resor till paradisöar har högst status i samhället. Näst flest, 9 procent, tycker att äventyrs- eller vildmarksresor har högst status följt av kulturella eller historiska resor (8 procent). Bara 2 procent tycker att charter har mest status. Men även om chartern inte har högst status i samhället lockar den väldigt många resenärer.

”Borta är de gamla grisfesterna. I stället lockar den moderna chartern med fina koncepthotell, till exempel för par utan barn, familjer eller träningssugna. Dessutom är det en trygg och enkel reseform”, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Status-toppen – resorna med mest status:
1. Exotisk resa till paradisöar, 26 procent
2. Äventyrs- eller vildmarksresa, 9 procent
3. Kulturell eller historisk resa, 8 procent
4. Kryssning, 6 procent
5. Safari, 3 procent
6. Volontärresa, 3 procent
7. Ekoresa, 2 procent
8. När du gjort ett klipp och hittat riktig billig resa, 2 procent
9. Backpacking-resa, 2 procent
10. All inclusive-resa, 2 procent
11. Charter, 2 procent

Annat, 1 procent
Jag tycker inte det är status att resa, 26 procent
Tveksam, vet ej, 8 procent

Källa: Tickets Sifo-undersökning. Fråga: Vilken typ av resa tycker du har högst status i samhället? 1000 respondenter, riksrepresentativt urval.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Rapport: Svenskar gillar affärsresor [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Tio resor i toppen – och botten [DagensPS.se] >