Redan i vinter kan de som är 80 år och äldre behöva få en första påfyllning av vaccin mot covid-19, det menar Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten bedömt behovet av vaccinering mot covid-19 under de kommande två åren. Bedömningen är att de som är över 80 år, bor på särskilt boende eller har nedsatt immunförsvar kan behöva en tredje dos vaccin redan i vinter.

Folkhälsomyndigheten bedömer att de i höst kan ge besked om huruvida även andra riskgrupper som inte har ett nedsatt immunförsvar ska få en tredje dos vaccin mot covid-19 till vintern.

Äldre har ett svagare immunförsvar

”Det är helt förväntat, det är absolut inget konstigt utan det är ju så att de som är äldre har ju ett lite svagare immunförsvar så att den här första vaccinationen räcker inte tillräckligt länge, sannolikt, och därför så bör man förbättra immunförsvaret genom en extra dos”, säger vaccinforskaren Matti Sällberg till SVT.

Han tror att vi kommer få hålla på så här och fylla på med vaccindoser de närmaste två, tre åren, tills pandemin är under full kontroll.

Skyddas sannolikt nio till tolv månader

Om ingen fjärde våg av pandemin bryter ut i höst när cirka 80 procent av befolkningen har vaccinerats vet vi att vaccinet verkar göra sitt jobb, det menar Matti Sällberg, enligt TT i Dagens Industri.

Sannolikt skyddas alla som inte har ett försvagat immunförsvar i nio till tolv månader av grundvaccineringen, efter den tiden kommer även de behöva fylla på med mer vaccin för att behålla sitt skydd.

”Det är inte osannolikt att vi kommer att behöva en dos var artonde månad för allmänheten och kanske två gånger per år för de sköraste under de kommande åren”, säger Matti Sällberg till TT i Di.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Ovaccinerad? Då kan du tvingas ha munskydd på jobbet [Dagens PS]

Läs mer: Vaccin mot covid-19 testas på barn från sex månader [Dagens PS]