Semestra i Sverige i sommar och upptäck vårt avlånga land. Här är Dagens PS bästa tips för en lyckad semester på hemmaplan.

ANNONS

Här är fem tips på vackra och underbara upplevelser i vårt avlånga land:

Fjällvandring. Andas djupt och hitta lugnet i fjällen i sommar. Det öppna och vidsträckta landskapet i Sveriges norra delar erbjuder plats till eftertanke, och är dessutom dräpande vackert.

Några exempel på vandringsleder i fjällen är Kungsledens norra delar, Kebenekaise och Långfjället. Även i mellersta Sverige finns vandringsleder att tillgå, till exempel Roslagsleden, Upplandsleden och Vasaloppsleden. Svenska Turistföreningen har en utförlig lista, samt tips på var man kan hyra fjällstuga.

Fjällvandring Abisko Semester
Upptäck någon av Sveriges vackra vandringsleder i sommar. (Foto Pixabay)

Underbara dagar i Stockholms skärgård. Varför inte upptäcka Stockholms vackra landskap av öar? Hyr en båt, och praktisera social distansering på bästa sätt: ute på sjön. Många öar har även stugor för uthyrning; somna in till det rogivande ljudet av vågor som driver in.

segling-semester-sverige
Segla på semestern? (Foto: TT)

Upptäck Västkustens pärlor. Ta bilen längs kusten, och upptäck några av Sveriges smultronställen. Några förslag på upplevelser att bocka av är Marstrand, Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, övernattning på vackra Hotell Pigalle i Göteborg, skaldjursmiddag i Strömstad, havsbad vid på Båstad strand, lyxig camping i Apelviken utanför Varberg, Skrea strand utanför Falkenberg och klippön Åstol, söder om Tjörn i Bohuslän.

åstol-klippö, semestra i sverige
Klippön Åstol. Arkivbild. (Foto: TT)

Forsränning i Värmland. För den som söker fart och fläkt på semester erbjuds det här adrenalinpillret. Forsränning kan verka farligt, men flera aktörer erbjuder turer som passar hela familjen. För den som inte vill åka fullt så snabbt finns även mer behagliga timmerflotteturer att boka.

ANNONS
ANNONS
Tylösand Semester Hemester
Lata dagar vid havet känns givet om du är i Tylösand. (Foto: TT)

Besök Sveriges rivieror. Sverige har sina egna rivieror. Från de kritvita stränderna i Falsterbo och Tylösand, till havsbadet i Piteå och sommaröarna Öland och Gotland – i Sverige finns något för alla, oavsett vad man gillar att göra på semestern. Efter havsbad passar det utmärkt med en utsökt middag på en lokal restaurang.

Nio stränder med utlandskänsla [Dagens PS]