Europa öppnar upp för turister, och resebolagen ser en ökning i antalet bokningar. Nu vill svenskarna ha semester och resa till sol och bad igen.

ANNONS

Men de flesta länder har fortfarande restriktioner – även för vaccinerade. Det gör att många ressugna bokar resor till hösten i stället för i sommar.

”De allra flesta bokar resor i slutet på augusti till början på oktober. Folk har verkligen bestämt sig att de vill iväg på en utlandsresa och de flesta vill ha sol och bad. Men man skjuter lite på resan för att försäkra sig om att situationen på resmålet är så bra som möjligt”, säger Michael Kapil, marknadschef Ticket till Göteborgs Posten.

Tapp på 75 till 90 procent

Under pandemiåret har resebolagen haft ett tapp på 75 till 90 procent. Det är fortfarande långt kvar till de nivåer som gällde före pandemin, men bokningarna går tydligt uppåt.

”Efter påskhelgen har vi sett ett trendbrott och har hållit oss ovanför det 75-procentiga tappet. Sedan dess har det bara klättrat uppåt och under vissa veckor är vi uppe på 40 procent av ett normalår. Och det låter kanske märkligt att ett 60-procentigt tapp är en bra nyhet, men i vår värld är det så det faktiskt är”, säger Michael Kapil.

Gran Canaria, Mallorca, Phuket, Rhodos, Malaga, Kreta, Dubai, Miami, Antalya och Cancun är resmålen som lockar mest, enligt Tickets tio-i-topp-lista.

Extraavgångar till Lappland

Men allra mest vill svenskarna resa inom landet, även i år. En undersökning av Kantar Sifo beställd av Göta Kanal visar att 38 procent av svenskarna satsar på bilsemester i Sverige i sommar, 28 procent vill ut och vandra på sin semester, medan 19 procent tänker resa utomlands.

ANNONS
ANNONS

”Sverige säljer jättebra, Lappland, Polcirkeln och Höga kusten, säljer vansinnigt bra. Inlandsbanan och Gotland går också bra. De resorna säljer mycket bättre än under ett vanligt år, och det är nu till sommaren. Så vi har satt in flera extraavgångar till Lappland”, säger Emanuel Karlsson, vd för Rolfs Flyg och buss till GP.

Läs mer: Nu öppnar Danmark på vid gavel