”Det blir inställda flyg, det blir förseningar, det blir kaos”, säger Rickard Gustafson.

SAS-chefen gör det dramatiska uttalandet, som refereras av SvD Näringsliv, under ett möte med Stockholms Handelskammare.

Han är inte ensam om sina farhågor. Flera andra flygbolag befarar samma sak och i Frankrike har flygledarna enligt SvD precis gått ut i strejk, den tredje flygledarstrejken i Europa hittills i år.

Förra sommaren kantades flygtrafiken av förseningar och inställda flyg. Förseningarna mer än fördubblades, framgår det, och den största orsaken till kaoset uppges ha varit brister i flygledningen, främst på grund av strejker, en ständig underbemanning ” och en i grunden ineffektiv uppdelning av det europeiska luftrummet”, skriver SvD och berättar att flera flygplatser i Europa dessutom har svårt att ta hand om alla resenärer sommartid.

”Jag är jätteorolig för den kommande sommaren. För flygledningskapaciteten att hantera trafiken i Europa finns inte. Det blir inställda flyg, det blir förseningar, det blir kaos”, säger Rickard Gustafson.

Oron från såväl SAS-toppens sida som andra branschkännare är att sommarens flygtrafik kan bli minst lika tumultartad som i fjol. Den bedömningen gör exempelvis Eurocontrol, som arbetar med flygledningsfrågor i Europa.

ANNONS
ANNONS

Enligt EU hänger problemen ihop med ett splittrat luftrum i Europa, där flygledningssystemen inte hänger ihop. Bakgrunden till att samordningen inte fungerar är att medlemsstaterna säger nej.