Dagens PS

Ryska hackare försöker attackera flyget i Europa

Europa
Flygtrafiken i Europa är under attack från pro-ryska hackare, men det har hittills inte påverkat luftfarten, enligt Eurocontrol. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 apr. 2023Publicerad: 21 apr. 2023

Flygtrafiken i Europa är under attack från pro-ryska hackare, men det har hittills inte påverkat luftfarten, enligt Eurocontrol.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den europeiska flygkontrollbyrån Eurocontrol hävdar enligt The Wall Street Journal att de pro-ryska hackarnas ökade aktiviteter mot kritisk infrastruktur i Europa inte utgör någon fara för flygtrafiken.

Det säger en högt uppsatt Eurocontrol-tjänsteman, enligt tidningen.

Skälet till det uppges vara att flygsäkerheten är föremål för stränga säkerhetsregler ur cyberaspekt som inte är kopplade till externa nätverk som gör att hackare kan komma åt flygtrafiken.

Missa inte: Ryska hackare sänkte flygplatsers hemsidor

Samtidigt finns en rädsla, framgår det, för att kritisk infrastruktur ska skadas när spänningarna ökar mellan Moskva och väst.

Cyberattackerna startade i början av veckan

Eurocontrols webbplats började utsättas för cyberangrepp från ryska hackare 19 april.

“Attacken orsakar avbrott på webbplatsen och webbtillgängligheten. Det har inte skett någon påverkan på den europeiska luftfarten”, säger taleskvinnan som WSJ hänvisar till och som företräder Eurocontrol, som formellt heter Europeiska organisationen för säkerhet för flygtrafiktjänst.

ANNONS

Eurocontrol gick ut med rådet på torsdagen till flygbolagen att inte använda sitt onlinesystem för sina planerade flygrutter med hänvisning till anslutningsproblem.

Rekommendationen är om möjligt att använda “andra kanaler”.

Den interna och externa kommunikationen på Eurocontrol har också påverkats av de pro-ryska hackerattackerna, vilket enligt Wall Street Journal tvingat de omkring 2 000 anställda att använda kommersiella verktyg för att kommunicera.

ANNONS

Senaste nytt

Ryska Killnet: Vi ska orsaka stort obehag för flygbolag i Europa

På torsdagskvällen uppgavs sidan gå långsamt att ladda upp.

WSJ berättar att Killnet, en rysk hackergrupp som tidigare har uppmanat till kärnvapenattacker mot USA, på onsdagskvällen tillkännagav i sin sociala mediekanal för telegram att Eurocontrol attackerats, och i samma inlägg uppmanades andra pro-ryska hackare att utsätta den europeiska flygkontrollbyrån för en 100 timmar lång en maratonattack”, skriver WSJ och berättar att Killnet även delade ett annat inlägg från ryska militärbloggare om att Killnet nu har fokus på västländer som stöder Ukraina.

“Det är därför vi nu kommer att orsaka stort obehag för alla flygbolag i Europa”, stod det i inlägget, enligt tidningen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS