Nästa år lockar nya äventyr med resetips som baseras på tekniska algoritmer.

Det uppger det digitala reseföretaget Booking.com utifrån en ny undersökning med över 22.000 deltagande vuxna resenärer i 29 länder.

Resetrenderna bygger även på gästrecensioner och expertutlåtanden från både tech- och resebranschen.

Av rapporten att döma skapar den nya teknologin andra möjligheter att resa, samtidigt som fler är intresserade av att resa hållbart, framgår det bland annat.

Så här ser de förväntade resetrenderna ut enligt undersökningen:

Cityresor till nya destinationer
Över hälften, 54 procent, vill vara med och påverka överturismen och nästan lika många, 51 procent, kan därför tänka sig att välja ett annat resmål om det bidrar till den goda saken. Sex av tio resenärer uppger i enkäten att de önskar en app/webbplats som hjälper dem att hitta resmål där ökad turism skulle få positiva effekter på lokalsamhället.

Tekniken vägvisare
Nya techtjänster underlättar resandet. 59 procent uppger att de gärna vill ha ett ’wildcard’ och restips från techtjänster som inspirerar dem att göra något nytt nästa år. Dessutom vill nästan hälften (46 procent) kunna använda en app som gör det snabbt och enkelt att hitta och boka aktiviteter under resan. AI-applikationer spås öka och skräddarsy resorna efter önskemål.

Fler resenärer planerar att välja långsammare färdmedel, däribland cykeln, för att skona miljön. (Foto: TT)
Fler resenärer planerar att välja långsammare färdmedel, däribland cykeln, för att skona miljön. (Foto: TT)

Miljön i fokus
Fler resenärer räknar med att välja ett lugnare färdmedel för resan. Av miljöskäl. Nästan hälften (48 procent) uppger det i undersökningen, och sex av tio tar gärna en omväg för att uppleva mer under resan.

ANNONS
ANNONS

Upplevelseresor poppis
Resmål späckade med  allehanda aktiviteter och sevärdheter lockar under 2020. Över hälften av deltagarna uppger att de vill åka på en längre resa till ett ställe som har alla deras favoritaktiviteter och sevärdheter på nära håll. 62 procent uppger att de skulle kunna välja ett sådant variationsrikt resmål för att spara tid.

Fler väntas ta med hunden på resan under 2020. (Foto: TT)
Fler väntas ta med hunden på resan under 2020. (Foto: TT)

Husdjuren med på resan
Fler väntas ta med sina fyrfota vänner på resan. ”När en djurägare väljer resmål, boende och aktiviteter går husdjurens önskemål i första hand”, heter det.

I övrigt väntas minnesvärda resor med barnen trenda, liksom kulinariska resor och resandet bland pensionärer, enligt pressmeddelandet.