Solen skiner över Mallorca. Men i skuggan av strandparasoll och sangriakannor mullrar ett allt starkare missnöje bland lokalbefolkningen. Det är inte längre bara bostadsbristen och turistkaoset som oroar – det är matpriserna.
Panik på Mallorca: Maten har blivit 67 procent dyrare


Mest läst i kategorin
Läs även: Semestern till varje pris – svenskarna tömmer spargrisen

Olivolja dyr som parfym
Enligt en ny undersökning från Baleariska institutet för sociala studier är det numera vardagsmaten som oroar mest – hela 84 procent av de tillfrågade pekar ut levnadskostnaderna som det största problemet på ön.
Och ja, det är lätt att förstå. Sedan 2020 har priset på olivolja ökat med 67 procent. Flaskvatten, juice, socker och lammkött har rusat upp med omkring 50 procent, enligt konsumentföreningen Consubal.
Det är med andra ord inte längre bara flygbiljetterna som är dyra – även en enkel tapasrunda i Pollenca kan bränna hål i semesterbudgeten.
Läs även: Nu kan bara de rikaste lyfta från Bromma

Turismen tuggar i sig allt
Bakom prisexplosionen döljer sig ett välbekant fenomen: overtourism. Mallorca och Balearerna tar varje år emot miljontals turister – samtidigt som allt fler utländska miljonärer flyttar in för att köpa semesterhus. Nästan hälften av ögruppens befolkning utgörs numera av utlänningar.
Effekten: lokalbefolkningen får betala notan.
“Mallorca har blivit extremt dyrt de senaste åren”, skriver en svensk expat på Reddit, och varnar för att utländska investerare driver upp priserna på fastigheter och vardagsvaror.
Andra svenskar på plats ser dock fortfarande vissa ljuspunkter. “Det går fortfarande att leva billigare här än i Sverige, om man undviker turistområdena”, skriver en svensk kvinna i Facebookgruppen Vi som bor på Mallorca. Många vittnar också om att det blivit svårare att hitta prisvärda bostäder.

Mindre klirr i kassan för restaurangerna
Restaurangbranschen är heller inte skonad. Restaurangföreningen Restauración CAEB berättar att intäkterna minskat med upp till 20 procent under årets första kvartal – både från inhemska och utländska gäster.
“Om våra omsättningar fortsätter att sjunka så påverkar det hela den lokala ekonomin”, säger ordförande Juan Miguel Ferrer.
Det är alltså dubbelsmäll – turister spenderar mindre, och lokalbefolkningen får sämre råd att äta ute.

Krisen djupare än boende och solstolar
I samma undersökning var bostadssituationen näst största problemet – 72 procent känner oro över att de inte har råd att bo kvar. Samtidigt är två tredjedelar mycket bekymrade över massturismens följder.
När svenska sommarresenärer väljer Mallorca i år är det värt att komma ihåg att ön kämpar med mer än bara soldränkta chartervyer.
Perfect Weekend Guide – vad semesterlyxen faktiskt kostar i år
Olivolja +67 procent
Flaskvatten & juice +50 procent
Lammkött & socker +50 procent
Restaurangbesök –20 procent i intäkt
Expats Nästan hälften av befolkningen är nu utlänningar
Läs även: Trots inflation – svenskar lägger mer pengar på semestern

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.