Dagens PS

Nytt hotell invigs 2025 – i rymden

rymdhotell
Interiör från ett nytt rymdhotell som invigs 2025. (Foto: Orbital Assembly)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 04 maj 2022Publicerad: 04 maj 2022

Att vakna upp i ett hotellrum med utsikt över rymden kan vara framtidens resor, åtminstone om man frågar rymdföretaget Orbital Assembly. Det USA-baserade företaget har lanserat ett nytt koncept: ett rymdhotell som ska invigas 2025.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Orbital Assembly siktar på att lansera inte bara en utan två rymdstationer med hotellboende: Voyager Station är dimensionerad för 400 personer och invigs 2027, medan det nya konceptet Pioneer Station, som rymmer 28 personer, kan invigas 2025. Målet, säger Orbital Assembly, är att driva en “affärspark” som är hem för kontor såväl som turister.

Rymden snart tillgängligt för allmänheten

Rymdturismen verkar närmare än någonsin tidigare – under det senaste året sprängde miljardären Virgins grundare Richard Branson in i suborbital rymden med sitt företag Virgin Galactic, medan Star Trek-skådespelaren William Shatner blev den äldsta personen i rymden tack vare en utflykt med Blue Origin. Men det finns fortfarande en ganska otrolig prisnivå kopplad till varje rymdresa, vilket gör det svårt för många av oss att faktiskt föreställa oss att spendera vår årliga ledighet utanför denna värld, enligt CNN.

Tim Alatorre, Orbital Assemblys operativa chef, tror att denna barriär kommer att försvinna när rymdturismen tar fart. Alatorre, som har en bakgrund inom arkitektur, har tidigare sagt att hotellets estetik var ett direkt svar på Stanley Kubrick-filmen “2001: A Space Odyssey”.

“Målet har alltid varit att göra det möjligt för stora mängder människor att bo, arbeta och frodas i rymden”, sa Alatorre till CNN Travel i en intervju.

Roterande hjul som kretsar runt jorden

Kontorslokaler och forskningslokaler kommer också att finnas att hyra på både Pioneer Station och Voyager Station. Orbital Assembly föreställer sig att båda stationerna liknar ett roterande hjul som kretsar runt jorden. Nära stationens centrum ska det inte finnas någon artificiell gravitation, men när man rör sig ner på utsidan av stationerna ökar känslan av gravitation.

Roligare rymdupplevelse

ANNONS

Fysiken har inte förändrats, sa Alatorre nyligen. Men, förklarade han, eftersom Pioneer Station kommer att vara mindre, skulle dess gravitationsnivå vara annorlunda. Det kommer fortfarande att finnas vad han kallar “komforten” med artificiell gravitation, som duschar och möjligheten att äta och dricka sittande, men utrymmen med mindre gravitation kommer att möjliggöra en ännu roligare rymdupplevelse.

Läs mer: Rymden- den nya investeringstrenden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS