Det är julrusch och i det läget ställer statliga tågoperatören SJ in uppemot 30 avgångar fram till årsskiftet, rapporterar SVT.

ANNONS

Orsaken till att SJ blåser av mellan 20 och 30 avgångar per dag trots julrusch och inför nyårshelgen är enligt bolaget en kombination av personalkris och hög sjukfrånvaro.

Enligt SVT drabbar det huvudsakligen sträckorna Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö, Stockholm-Uppsala och Linköping-Gävle, men SJ förklarar att man löser det genom förlängda tågset med fler vagnar på de stora sträckorna.

Tvingas åka buss i stället för tåg

När det gäller regionaltågen ersätts inställda tågavgångar med bussar. Där märks problemen mest i Mälardalen och Bergslagen, enligt SJ.

”Det är en kombination av planeringssystemet och att vi har ett högt antal sjukskrivna hos oss”, säger Anton-Almqvist-Källén, presskommunikatör på SJ, till SVT som uppger att resenärer som redan har bokat sin resa får mer information under måndagen.

Resenärer som bokat resa på onsdag eller torsdag 22 och 23 december, är garanterade plats ombord på tågen i extravagnarna, försäkrar SJ.

Anton-Almqvist-Källén säger att ingen resenärer behöver vara orolig för att tåget redan har gått, så att säga, däremot kan det bli försenat någon timme.

ANNONS
ANNONS

Här får du information om ditt tåg.

Läs även: SJ-chef får lämna uppdrag efter schemakaos [Dagens PS]