Dagens PS

Flygresor efter covid – ”dyrt och exklusivt"

flygplansvinge
Det blir allt mer exklusivt att flyga, när priserna stänger en del resenärer ute. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 dec. 2022Publicerad: 23 dec. 2022

Nu flyger vi igen, men situationen är inte som förr: färre flygplan trafikerar ett mindre nätverk och priserna på flygresor har stigit, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Covid minskade ner det massiva antalet flygresor som annars gick mellan världens alla hörn. Det satte stopp för en jet-era på flera årtionden. Nu tar det tid för flygbolagen att tillgodose den stora efterfrågan på resor, vilket driver upp priserna.

Att flyga har blivit mer exklusivt än tidigare, enligt en analys från The Demographics Group

Tusentals flygningar har försvunnit till stora nav som Singapore, London och Doha, enligt data från Cirium. De finns helt enkelt inte med i tidtabellen längre.

Medan USA:s flygbolag nästan är tillbaka till kapaciteten före covid-19 har Asien och Europa fortfarande en bra bit kvar, konstaterar Bloomberg. Fortfarande är en fjärdedel av flighterna borta jämfört med 2019.

Flygresor mer exklusiva

Flygindustrin globalt har förlorat ungefär 187 miljarder dollar på pandemin. Det motsvarar 1 900 miljarder kronor. Bolagen har gjort sig av med både flygplan och besättningar och har svårt att bygga tillbaka kapaciteten.

”Att flyga har blivit exklusivare”, säger Simon Kuestenmacher på The Demographics Group till Bloomberg.

Så här har flyget påverkats för kunderna.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Höga biljettpriser

Flygbolagen har kunnat mer än fördubbla priserna på vissa rutter, särskilt för säten i business class. Efter pandemin är reslusten så stor att många har längtat efter att komma i väg, samtidigt som tillgången på bemannade flygplan är lägre. Den efterfrågebalansen driver upp priset.

Svårt att få tag i biljetter

Att ta ett flyg som passar just dig har blivit svårare, eftersom antalet rutterhelt enkelt minskat. 100 000 flygningar per vecka är borta från tidtabellerna, globalt. I början av december hade antalet flygningar per vecka minskat med 14 procent.

Anslutande flight svårare

Det mindre antalet flygningar på väg till stora transitknutpunkter har gjort det svårare att hitta ett bra anslutande flyg mellan olika platser.

Få platser

Även antalet bokningsbara stolar har minskat, mest till följd av att flighterna är färre och flygplatsflottorna mindre. Många större flygplan för internationella flygningar är bortrationaliserade.

ANNONS

Läs också:

Flyget rekorddyrt – prisökningen saknar motstycke

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS