Flygpriserna skenar i sommar när efterfrågan ökar. Allt fler vill resa och priserna kan öka med 30 procent.

ANNONS

Det gick två år när vi inte kunde resa som vanligt. Nu när resenärer kan flyga igen frågar de sig hur mycket flygbiljetterna kostar – som har skjutit i höjden.

Sökningar på internet visar skyhöga flygpriser men det verkar inte stoppa ressugna resenärer, skriver Bloomberg.

Enligt Delta Air Lines vd Ed Bastian kan flygpriserna i sommar stiga med 30 procent, jämfört med före pandemin.

”Efterfrågan är helt galen”, sa han vid en industrikonferens förra veckan.

Flygpriserna skenar i sommar när efterfrågan ökar.

Och det spelar ingen roll vilka slags resor det rör sig om, allt från affärsresenärer till ekonomibiljetter och premiumkunder. Det kvittar även var i världen det handlar om. Sökningar efter en biljett i ekonomiklass tur och retur mellan Hongkong och London med Cathay Pacific i slutet av juni landar på över 52 000 kronor, vilket är mer än fem gånger priset före pandemin.

ANNONS
ANNONS

Sugen på en resa till New York? Direktflyg mellan The Big Apple och London i slutet av juni kostar runt 20 000 kronor för en ekonomibiljett.

”Biljettpriserna är riktigt dyra nu för tiden”, säger Jacqueline Khoo, som arbetar inom turism.

Kriget drar upp bränslekostnaden

En orsak till de höga flygpriserna är kriget i Ukraina som drar upp bränslepriset. Jetbränsle utgör nu så mycket som 38 procent av ett genomsnittligt flygbolags kostnader, upp med 11 procent jämfört med åren fram till 2019. För vissa lågprisflygbolag kan jetbränslet utgöra hälften av kostnaderna.

En annan avgörande orsak till skenande priser är ett flygbolagen skurit ner på både sina flottor och personal under pandemin, och med färre flygplan i luften finns det färre platser att möta efterfrågan, vilket i sin tur pressar upp priserna.

Frågan är hur länge de höga kostnaderna kan fortsätta. Stephen Tracy på Milieu Insight, ett Singapore-baserat analysföretag, tror att de kan balanseras ut så småningom.

ANNONS
ANNONS

”Prisökningarna är ett kortsiktigt fenomen”, säger han och tillägger:

”Låt oss alla bara hoppas att priserna kommer att falla igen. Jag är ganska säker på att de kommer att göra det.”

Läs även: Hårda domen: Arlanda-kaoset ”värst i Europa” [Dagens PS]