Det är ett rejält flygkaos i Sverige – men också i stora delar av Europa med personalbrist, strejker, inställda flyg och timslånga köer.

ANNONS

Enorma köer på Arlanda och ett SAS som plågas av stora ekonomiska problem och strejkvarsel i sommar – flygbranschen i Sverige har minst sagt stora problem.

Men det är inte bara i Sverige som har flygkaos. Reuters rapporterar att flygplatsarbetare på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris gått ut i strejk för bättre villkor under torsdagen vilket innebär att en fjärdedel av alla flyg ställs in. I Italien strejkar personal från lågprisbolagen Ryanair, EasyJet och Volotea sedan onsdagen. I Tyskland ställer Lufthansa in tusentals flygningar i sommar på grund av personalbrist. I Spanien ser Ryanairs ombordpersonal att gå mot strejk efter att samtal mellan bolaget och två fackförbund brutit samman.

Flygplatschefer försöker snabbt att rekrytera ny personal, men möter stora svårigheter då återhämtningen för flygresor efter pandemin går snabbare än man hinner rekrytera. Detta både på svenska Arlanda och på andra flygplatser i Europa och i USA. Slutresultatet är inställda flyg och timslånga köer, skriver Reuters.

Problemet med brist på säkerhetsklassad personal finns också på andra platser än Arlanda. På Kanadas största flygplats Toronto Pearson International Airport låter man tillfälligt personal som ännu inte fått godkännande av myndigheterna att arbeta under uppsyn av rutinerade medarbetare. Kanadas transportminister Omar Alghabra sa på onsdagen att han arbetar med partners för att få in mer personal för att göra säkerhetsklassningarna.

Flygplatsen i Dublin och London-flygplatsen Heathrow rekryterar mer säkerhetspersonal och Schiphol-flygplatsen i Amsterdam höjer lönerna för flygplatsarbetare. I Spanien har man rekryterat 500 nya poliser som ska hjälpa till på hårt trafikerade flygplatser som i Madrid.

ANNONS
ANNONS

I USA har liknande köbildning kunnat undvikas på flygplatserna, men personalbrist har också där tvingat flygbolagen att ställa in flighter i sommar, rapporterar Reuters.

Läs även: Krismöte om kökaos på Arlanda – regeringen dök inte upp [Dagens PS]