Dagens PS

Fler flygbolag ska väga sina passagerare

väga
Allt fler flygbolag vill väga sina passagerare (Foto: Unsplash).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 24 aug. 2023Publicerad: 24 aug. 2023

Pass, boardingkort – och information om din vikt. Nu vill allt fler flygbolag väga sina passagerare, Korean Air är ett av dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I juni kunde Dagens PS rapportera om en ny företeelse bland flygbolagen – att passagerarna uppmanas att väga sig.

Bland annat bad flygbolaget Air New Zealand 10 000 passagerare att väga sig innan de klev ombord på bolagets internationella flyg, som en del i en undersökning.

Fler flygbolag väger passagerare

Nu sällar sig Korean Air till listan av flygbolag som ska väga sina passagerare.

Under perioden 28 augusti till den 3:e september kommer resenärer som reser från den internationella flygplatsen Gimpo att behöva ställa sig på vågen. Mellan den 8 och 19 september kommer detsamma att ske vid den internationella flygplatsen Incheon.

Både passagerare och bagage kommer att vägas anonymt och datan ska sedan delas med Sydkoreas ministerium för infrastruktur och transport.

Med hjälp av datan ska flygbolagen enklare kunna planera hur mycket bränsle som kommer att gå åt, och få mer information om viktfördelningen ombord.

Även i Europa och USA

ANNONS

Även EU:s byrå för luftfartssäkerhet, Easa, och USA:s federala luftfartsmyndighet, FAA, har ställt krav på flygbolag att de ska genomföra periodiska viktundersökningar.

För Easa handlar det om att se hur faktorer som ökat distansarbete och eventuella långsiktiga effekter av covid-19 kan ha påverkat människors vikt.

En stor ökning av passagerarnas vikt kan bland annat påverka hur långt ett fullastat flygplan kan flyga. Felaktig viktdata kan leda till att flygbolag tvingas ställa in flyg, vilket kan få flygbyråer att bötfälla dem.

Läs även: Därför vill flygbolag att du väger dig innan du flyger

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS