Därför vill flygbolag att du väger dig innan du flyger

Uppdaterad: 01 juni 2023Publicerad: 01 juni 2023
Under juni ber Air New Zealand passagerare väga sig innan de kliver ombord
Under juni ber Air New Zealand passagerare väga sig innan de kliver ombord. (Foto: TT)

En del flygbolag ber sina passagerare väga sig innan de kliver ombord på deras plan, både Easa och FAA kräver att flygbolag genomför periodiska viktundersökningar.

ANNONS
ANNONS

Air New Zealand ber passagerare väga sig innan de flyger, de gör en undersökning under juni och planerar att be 10 000 personer som stiger ombord på internationella flyg delta, det rapporterar Bloomberg.

Viktigt att väga allt på ett flygplan

Enligt bolaget kommer passagerarnas vikter hjälpa dem att beräkna det lastade flygplanets vikt och balans.

“Civila luftfartsregler handlar om att hålla passagerare och luftfartsoperatörer säkra, och att bestämma vikten av allt som åker på ett flygplan är ett viktigt steg för att säkerställa att det når sin destination på ett säkert sätt”, skriver Aly Thompson, talesperson för Nya Zeelands luftfartsmyndighet, i ett mejl till Bloomberg.

År 2021 gjorde Air New Zealand samma sak med passagerare på inrikesflyg.

ANNONS
ANNONS

Görs även i Europa och USA

EU:s byrå för luftfartssäkerhet, Easa, och USA:s federala luftfartsmyndighet, FAA, kräver också att flygbolag genomför periodiska viktundersökningar tillsammans med utvärderingar av bagage.

Under 2022, som en del av en Easa-undersökning, tog Lufthansa reda på över 400 passagerares vikt för att uppdatera flygplans vikt- och balansberäkningar.

Enligt Easa ska processen upprepas 2026 för att se hur faktorer som övergången till distansarbete, kriget i Ukraina och eventuella långsiktiga effekter av covid-19 kan ha påverkat människors vikt.

Människors vikt ökar

I mars rapporterade World Obecity Atlas 2023 att över hälften av alla personer som nu är över fem år gamla kommer vara överviktiga eller feta år 2035, vilket är en ökning med 38 procent från 2020.

För flygbolag kan en stor ökning av passagerarnas vikt påverka både hur långt ett fullastat flygplan kan flyga och hur stora säten flygplanen behöver ha.

Felaktig viktdata har lett till att flygbolag tvingats ställa in flyg och det kan få flygbyråer att bötfälla flygbolagen.

Air New Zealand väger allt som kommer ombord på flygplanet, från måltider till bagage och har lovat de passagerare som deltar i deras undersökning att de får vara anonyma.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Världens bästa flygbolag 2022 – här är listan

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.